HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

EXPLORER

Stora upplevelser, lättare packning

Är du ny till friluftsliv på vintern men söker ett härligt vinteräventyr tillsammans med likasinnade personer från hela världen? Då är Höga Kusten Winter Hike och gruppen Explorer för dig.

NÄR

FriluftsByn
6-8 Feb 2025

ANMÄLAN

Öppnar Fre 27/9 kl 15:00
Max 200 deltagare.

PRIS

Vuxen: 2 990 kr
Barn: 1 490 kr

Följ med ut på ett helt fantastiskt vinteräventyr där vi gör ett gemensamt basläger och vandrar ut och upplever Höga Kustens höjdpunkter. Slå på filmen så berättar vi mer!

VÄLKOMMEN TILL
EUROPAS MEST POPULÄRA VINTERVANDRING

Höga Kusten Winter Hike har två olika nivår – Expedition och Explorer. Explorer är perfekt för dig som är nybörjare, vill vandra med lättare packning och vill uppleva ett storslaget äventyr tillsammans med deltagare från hela världen. Du hittar mer information på länkarna här under. Då många kommer själva har vi samlat lite extra information till er här 
Kom själv, vandra med nya vänner >>

HÖJDPUNKTER UNDER EXPLORER

HÖJDPUNKTER UNDER ÄVENTYRET

EXPLORER

BASLÄGRET >>

I gruppen Explorer inleder vi med att göra ett basläger med våra medhavda tält. Till vår hjälp har vi experter från Naturkompaniet och guider

VANDRINGEN >>

Från vårt basläger ger vi oss ut på dagsturer med lättare packning och upplever några av världsarvets absoluta höjdpunkter.

KURSERNA >>

Då många aldrig varit ute på vinteräventyr tidigare inleder vi med ”Grundkurs – Friluftsliv på Vintern”. Det finns även guider med under äventyret.

GEMENSKAPEN >>

Höga Kusten Winter Hike har arrangerats sedan 2014 och lockar deltagare från hela världen. Det skapar en härlig gemenskap.

SÅ VAD EXAKT ÄR
HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

EXPLORER

Höga Kusten Winter Hike är förmodligen världens största vintervandring som sedan 2014 samlat likasinnade från hela världen till en härlig kombination av makalös natur och härlig gemenskap.

Vi löser snöskor, mat, bussar, kurser, guider och härligt firande och du tar med dig nödvändig utrustning och väljer mellan någon av de två grupperna EXPEDITION där vi bär med oss all vår utrustning och bor i två olika nattläger och EXPLORER där vi gör ett basläger och vandrar med lättare packning. Om du saknar tält eller sovsäck och inte kan låna av vänner kan du hyra av antingen FriluftsByn eller Naturkomapniet.

Då många i båda grupperna aldrig varit ute på vinteräventyr tidigare inleder vi med en gemensam grundkurs i friluftsliv på vintern. Därefter sätter vi oss i olika bussar och äventyret börjar.

I gruppen Explorer inleder vi med att tillsammans med experter från Naturkompaniet och guider att sätta upp våra tält och göra iordning vårt basläger varifrån vi sedan ger oss ut på dagsvandringar genom några av Höga Kustens höjdpunkter.

Varje dag ger vi oss ut tillsammans men vi vandrar i egen takt till våra måltidsplatser eller nattläger. Vi tar oss fram längst välmarkerade stigar och det är lätt att hitta. Det finns också guider längst fram och längst bak under varje dag.

Innan vandringen träffas vi som vill på en skön förkväll och efter vandringen firar vi vår bedrift på After-Hike i FriluftsByn, Sveriges mötesplats för friluftsliv.

Höga Kusten Winter Hike och gruppen Explorer nybörjare och njutvandrare från hela världen och är helt perfekt för dig som är sugen på ett riktigt härligt vinteräventyr.

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

8:e - 10:e Februari, 2024
Vuxen: 2 990 kr
Ungdom (13-16 år) 1490 kr
Barn: 12 år och yngre - 990 kr

VAD INGÅR:

Tre dagar vinteräventyr genom Världsarvet Höga Kustens höjdpunkter inkl grundkurs friluftsliv på vintern med FriluftsByn, Naturkompaniet och Woolpower, lån av snöskor, busstransporter från FriluftsByn, sju måltider friluftsmat, gas från primus, karta, experthjälp från Naturkompaniet och guider. Transport av utrustning avslutande dagen. After Hike med levande musik. Outdoor Collective Mössa (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn onsdag till torsdag och lördag till söndag. 

ANMÄLAN EXPLORER >>
HUR TUFFT ÄR ÄVENTYRET?

Höga Kusten Winter Hike – EXPLORER- kräver att du har normalgod kondition men du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av vintervandring eller vintertältning. Det är dock viktigt att du har koll på hur du sätter upp ditt medhavda tält och kan hantera ditt friluftskök.

I gruppen Explorer inleder vi äventyret med att göra vårt basläger varifrån vi gör dagsturer så det kommer finnas hjälp att få om något krånglar. Men du måste ha testat din utrustning innan och se till att du har med dig alla delar till tältet.

Efter vi byggt upp vårt basläger ger vi oss ut på dagsturer vandrar vi med lättare packning med förstärkningsplagg, mat och friluftskök. Vi vandar mellan 8 och 10 kilometer per dag men just distansen är egentligen irrelevant då terrängen bitvis är väldigt brant.

Dagsturerna är anpassade för att man med normalgod kondition ska kunna ta flertalet pauser.

OM JAG INTE ORKAR?

Om du kan vandra 10 kilometer med lättare packning kommer du klara etapperna under Explorer. Sträckorna är dock krävande, vi vandrar i snö och det blir bitvis brant uppför och brant nedför då vi varje dag bestiger nya berg. Kom förberedd. 

Om det är så att du av någon anledning har en tröttare dag eller någon skada gör sig påmind så hjälper våra guider dig att ta en kortare sträcka så du kommer tillbaka till baslägret där du kan koppla av och vänta in övriga deltagare.

Det finns guider längst fram och längst bak i varje grupp. Du kommer även stöta på guider längst vandringen. 

Tillsammans ser vi till att du får en härlig vinterupplevelse.

VILKA ÄR DE ANDRA DELTAGARNA?

Gruppen Explorer lockar allt från totala nybörjare med normalgod kondition till erfarna vintervandrare som vill ha ett spännande äventyr med andra men också vandra med lättare packning och tid för pauser.

De allra flesta har aldrig vandrat med snöskor eller tältat på vintern. Majoriteten brukar komma själva men snabbt lära känna andra deltagare medan några tar med vänner eller familj.

Ungefär hälften av deltagarna brukar komma från Sverige medan majoriteten av andra hälften är deltagare från runt om i Europa.

Några kommer för att man tycker det känns kul att ge sig ut tillsammans. Andra kommer för att få lite egentid och väljer att vandra vissa etapper mer för sig själva. Det finns utrymme för alla typer av upplevelser och det är nog det som gör att det blir en så otroligt skön stämning.

GÅR MAN TILLSAMMANS?

Oavsett om du väljer gruppen Expedition eller gruppen Explorer så vandrar du i din egen takt. Men ofta blir det så att man slår följe med några andra som har liknande tempo.

I gruppen Explorer ger vi oss under den första dagen oss ut tillsammans. Under dag två och dag tre kan man starta i egen takt mellan klockan 08:00 och 09:00. 

Ofta blir det en kombination av att man går med några andra, går lite själv och sedan stöter på nya deltagare. Eller så träffar man någon eller några som man väljer att slå följe med. Ja du förstår. Det kommer bli skoj.

ÄR DET LÄTT ATT HITTA?

Under hela vandringen tar vi oss fram på markerade leder. Leder i Höga Kusten är dock inte vinteranpassade så ofta är ledmarkeringen dold i snön. Därför har vi guider som ger sig ut tidigare och ser till att det även finns spår att föja. Det gör att det blir enkelt att hitta. 

Men det är ändå klokt att hålla koll på var du är. När du checkar in till äventyret kommer du få en karta som vi kommer gå igenom innan vi ger oss ut. Platserna på kartan är väl markerade i terrängen så det är lätt att hålla koll på var man är.

I varje grupp – som brukar bli rejält utdragen och det är ofta så att du inte ser andra deltagare – går guider längst fram och längst bak. Du kommer även stöta på guider under vandringen så kan svara på frågor om det är något som du undrar.

När du checkar in kommer du få ett telefonnummer som du ringer om något händer. Majoriteten av sträckningen har mobiltäckning.

MAT OCH DRYCK

Mat igår från Torsdag lunch till Lördag lunch.

Då vi vandrar i egen takt och vi vill ge frihet att äta när man är hungrig eller på en plats man finner vacker så består majoriteten av måltiderna av frystorkade rätter av högsta kvalitet.

Vi erbjuder stor variation och du väljer och hämtar ut dina frystorkade rätter då du checkar in. Du hämtar ut två frukostar och tre måltider. Självklart har vi alterantiv till specialkost. Du anger specialkost när du anmäler dig till äventyret.

Följande måltider ingår:

Torsdag:
Lunch: Lagad mat i FriluftsByn.
Middag: Frystorkad måltid (1)

Fredag:
Frukost: Frystorkad frukost (1)
Lunch: Frystorkad måltid (2)
Middag: Lagad middag i baslägret.

Lördag:
Frukost: Frystorkad frukost (2)
Lunch: Frystorkad måltid (3)

Du tar med eget snacks, godis, nötter, kaffe, te och eventuell annan dryck. Ett tips är att även ta med vätskeersättning i tablett eller pulverform. Vatten under äventyret får du genom att koka snö under pauser. Glöm inte termos.

Övriga tider kan du köpa frukost och middag i FriluftsByn. Vi har lagt dessa måltider utanför anmälan då några kanske bor hos kompis eller på annan plats än i FriluftsByn.

Du hittar mer information om måltiderna här: 
Resa, boende och mat >>

MER OM BASLÄGRET

Baslägret är precis som det låter vår bas under äventyret. Efter ”Grundkurs Friluftsliv Vinter” som hålls i FriluftsByn åker vi i Explorer egen buss ut till Skuleskogens Nationalpark. 

Från bussen är det cirka 900 meter promenad till vårt basläger. Under den sträckan bär du med dig allt du vill kunna nyttja under äventyret. 

I baslägret finns toalett och lägereld som vi hjälps åt att hålla levande. Allt skräp tas med tillbaka till FriluftsByn.

Du kan på egen risk lämna utrustning i ditt tält. Detta är något som vandrar gör hela året men det är onödigt att lämna värdesaker. 

IN & UTCHECKNING

För din säkerhet måste du checka ut innan du ger dig ut på respektive dagsetapp och checka in när du är tillbaka i baslägret. 

In och utcheck är en bemannad station som finns vid baslägret.

Det vandrar även guider längst fram och längst bak varje dag så om allt går enligt plan, vilket det brukar göra, så vet vi att alla är tillbaka i baslägret då guiderna längst bak återvänder till baslägret. 

Men genom att du även checkar-in och checkar-ut så får vi en dubbelkoll att alla gett sig ut och kommit tillbaka. Det ökar säkerheten.

TRANSPORT AV UTRUSTNING

Under äventyrets första dag tar du med dig all den utrustning du behöver på bussen. Efter bussresan väntar en 900 meter lång vandring till baslägret. Du bär själv med dig all din utrustning.

Under äventyret förvarar du den utrustning du inte tar med under dagsturerna i ditt tält.

Den tredje och sista dagen bär du med dig all din utrustning tillbaka till den plats där bussarna hämtade upp oss. Här kan du lägga den utrustning du inte vill vandra med under den tredje och sista dagen på släpvagn. Dessa artiklar transporteras tillbaka till FriluftsByn. 

Målgång sker på Toppen av Skuleberget och du kommer hitta din utrustning när du vandrat ner ner till FriluftsByn som ligger vid foten av Skuleberget. Det är även här vi arrangerar After-Hike.

I gruppen EXPLORER så finns det möjlighet att uppleva ett storslaget äventyr med lättare packning. Efter att gjort ett basläger vid kusten ger vi oss ut på dagsturer med mindre packning (förstärkningsplagg, friluftskök och mat) och upplever några av Världsarvets absoluta höjdpunkter.

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

PROGRAM
EXPLORER

Höga Kusten Winter Hike EXPLORER börjar Torsdag klockan 09:00 och du beräknas vara tillbaka i FriluftsByn Lördag kring 15:00. De flesta kommer dock redan Onsdag och stannar kvar för After-Hike lördag kväll och åker hem på Söndag.

ONSDAG

De flesta anländer redan onsdag för att vara med på förkvällen där vi umgås och du kan även checka-in och hämta ut mat och karta. Många väljer att provbo i sitt tält för att få lite rutin och kunna ställa frågor innan vi ger oss ut, andra bokar en stuga eller sängplats i FriluftsByn.
Mer info: Förkväll >>
Middag: Finns att köpa i FriluftsByn
Boende: Tältplats i FriluftsByn ingår. Stuga eller sängplats kan bokas.

TORSDAG

Äventyret börjar klockan 09:00 och innan dess har du checkat in och hämta ut mat och karta. Vi inleder med ”Grundkurs i Friluftsliv på Vintern”.  Efter lunch tar bussen till starten och börjar med att slår upp tälten. Därefter ger vi oss sedan ut på en makalöst vacker eftermiddagsvandring på cirka 8 km. Vi äter middag på toppen ,av ett berg innan vi slår på pannlamporna och vandrar tillbaka till vårt nattläger.
Frukost: Finns att köpa i Friluftsbyn
Lunch: Lagad i FriluftsByn
Middag: Frystorkad
Boende: Tält, basläger.

FREDAG

Vi vaknar upp du kan ta det relativt lugnt innan vi ger oss av för en härlig dagstur på ca 10 km. Vi tar oss upp på Stampberget och sedan vidare in i Nationalparken för workshop vid Skrattabbortjärn. På kvällen får vi lagad mat vid nattlägret där även gruppen EXPEDITION ansluter. Den som vill prova isbad kommer få hjälp av Woolpower.
Frukost: Frystorkad
Lunch: Frystorkad
Middag: Lagad vid nattläger
Boende: Tält, basläger

LÖRDAG

Idag ger vi oss tillbaka mot civilisationen. Du får hjälp med transport av tält och sovsäck till FriluftsByn innan du vandrar ca 10 km mot målgång på toppen av Skuleberget. Efter lite skönt häng i Toppstugan vandrar vi till FriluftsByn, tar en varm dusch och gör oss redo för att fira våra bedrifter på After-Hike.  
Frukost: Frystorkad
Lunch: Frystorkad
Middag: Finns att köpa på After-Hike.
Boende: Tältplats i FriluftsByn ingår. Stuga eller sängplats kan bokas.

SÖNDAG

Söndag brukar vara en helt underbar dag. Man vaknar upp och det finns frukost att köpa i Vardagsrummet. Kroppen är sådär skönt mör som den kan vara efter ett äventyr och huvudet är fyllt med härliga upplevelser. Efter en skön morgon brukar de flesta börja bege sig hemåt vid lunchtid.
Frukost: Finns att köpa i FriluftsByn.
Hemresa: Resa, Boende & Mat >>

Höga Kusten Winter Hike har sedan 2014 utvecklats till Europas mest populära vintervandring och består av två olika äventyr – Expedition och Explorer. Slå på filmen så får du en bra överblick vad som du har att se fram emot.

ETT ÄVENTYR
TVÅ GRUPPER

Höga Kusten Winter Hike är ett äventyr som passar båda nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. Välj mellan gupperna EXPEDITION och EXPLORER.  Du hittar mer information om respektive grupp genom att klicka vidare här nedan. Då många kommer själva har vi även samlat lite tips här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

Kom själv vandra med nya vänner >>

Över hälften av deltagarana brukar komma själva. Här har vi samlat tips till dig som kommer själv.

En av Sveriges vackraste vintervandringar >>

Höga Kusten har framröstats till Sveriges vackraste natur. Vi upplerver höjdpunkterna.

Skapa ett härligt nattläger >>

Se till att göra ditt nattläger till en härlig upplevelse. Här hittar du de bästa tipsen.

Kurserna som ökar din kunskap >>

Under äventyret får du få tips och kunskap som gör vinteräventyr till än härligare upplevelser.

Det där sköna hänget >>

Förkväll, lägereldsmys, isvaksbad, toppstugehäng och after-hike. Det här blir ett härligt äventyr.

Förberedelser >>

Här hittar du allt du behöver veta för att komma förberedd inför äventyret.