”Det här var första gången jag vintertältade och det var helt fantastiskt.”

Kristina, Stockholm

”De allra flesta som deltar har aldrig tältat på vintern tidigare, därför finns både Naturkompaniet och guider på plats för att hjälpa till om det behövs.”

Jerry, FriluftsByn

”Det jag gillar med Explorer är att vi inledde med att göra ordning nattlägret. Det är rätt skönt om det är första gången.”

Stefan, Örebro

Vinterns stora äventyr

HÄRLIGT
LÄGERLIV

Vi har vandrat genom världsarvets höjdpunkter. Det börjar skymma och vi kommer vi fram till vårt nattläger. Några sätter sig vid elden och plockar fram lite medhavda godsaker och drycker. Andra har fyllt termosen med något varmt och kryper ner i sovsäcken och går igenom dagens upplevelser. Lägerlivet är helt klart ett av äventyrets höjdpunkter. 

Hur är det att vintertälta för första gången? Vi tar ett snack med tidigare deltagare. Slå på filmen.

LÄGERELDSKVÄLLAR

Gruppen Explorer inleder med att göra ett mysigt basläger där man sover två nätter medan Expedition bär med sig all sin utrustning och gör två nattläger. Den andra natten sover Explorer och Expedition på samma plats.

MYSMORNAR

Du har förberett allt innan du lägger dig tillrätta. När du vaknar har du kaffet redo i termosen. Du sätter dig upp i sovsäcken och öppnar tältduken, greppar kaffekoppen och njuter av att vakna mitt i ett vinterlandskap.

LÄGERELDSKVÄLLAR

Eldarna, minglet och myset.

Det är häftigt hur snabbt det känns som hemma när man kommer till sitt nattläger. Det är ett dovt sorl och en känsla av lättnad att vara framme brukar infinna sig. Vi hjälps åt att tända eldarna och det är även här det kan vara bra att ha packat med sig lite egna godsaker. 

Om du vandrar gruppen Explorer så bor vi två nätter vid samma basläger och det är bara en cirka 900 meter promenad från där bussen släpper av oss till nattlägret så du kan helt klart unna dig lite lyx som du lämnar i tältet medan vi är ute på våra dagsetapper.

Om du vandrar gruppen Expedition så bär vi med oss all vår utrustning och bor i två olika nattlägret där det andra lägret är tillsammans med gruppen Expedition. Även om vi uppmuntrar dig att inte packa med för mycket onödigt då det ger en tyngre ryggsäck så är det alltid trevligt att ta med lite godsaker, kaffe, te och kanske något stärkande.

TILLBEHÖR SOM GÖR DET MYSIGARE

Kaffe / Te och godsaker. I vandringen ingår samtliga måltider men du tar själv med dig godis, nötter, kaffe, te och annan dryck.

Tältbelysning. En liten lampa att hänga i taket eller en liten ljusslinga får tältet att kännas än mer inbjudande. Se till att förvara batterierna i en ficka nära kroppen om det är kyligare väderlek.

Ordning och reda. Ofta kommer det med erfarenhet men även om det här är första gången, se till att du håller ihop din utrustning även om det tar någon minut extra och stäng ryggsäcken och fickor efter att du plockat ut det du behöver.

LÄGERLIV

På kvällarna samlas vi vid lägerelden för att dela upplevelser och kanske några godsaker.

VINTERTÄLTNING

Om så bara en gång i livet bör du testa vintertältning. Det är så mycket mysigare än du någonsin kan föreställa dig.

TÄLTMYS

Se till att du har fått upp värmen genom några varv runt tältet och förbered varm dryck innan du kryper ner i sovsäcken.

BELYSNING

För endast 99 kr får du en batteridriven ljusslinga för utomhusbruk hos Clas Ohlsons eller Jula men oj vilken myshöjare.

MYSMORNAR

Tystnaden, sovsäckskoppen med kaffe och frihetskänslan.

Efter en natt ute i det fria är det som att allt annat i livet fått sättas på paus och närvaron i stunden är total. Just din morgonupplevelse har mycket att göra med de förberedelser du gjorde innan du somnade så se till att få ordning på dina prylar och förbereda varmt vatten i din termos innan du lägger dig till rätta. 

Då du är framme vid nattlägret och lägereldarna kring sex på kvällen brukar de flesta vara nöjda och landa i sovsäcken vid tio tiden vilket gör att det brukar börja röras sig vid sju på morgonen. Vid åtta brukar alla ha ätit frukost och några börjar göra sig redo att ge sig iväg. 

Guiderna är de första som ger sig ut på morgonen, för att se till att leden är lätt att följa. Därefter är det fritt fram att ge sig ut i egen takt. Vi brukar öppna upp vandringen mellan 08:00 och 09:30. Du måste ge dig ut under utsatt tid för att skapa ett säkert äventyr utan allt för stor spridning i världsarvet.

TIPS PÅ ÖKAT MORGONMYS

Förbered varm dryck. Se till att du kvällen innan fyllt din termos med varmt vatten som gör att du direkt kan njuta av en kopp kaffe och förbereda din frukost direkt från sovsäcken.

Ta det metodiskt. Vakna upp, få i dig varm dryck, ät frukost och ta på dig förstärkningsplagg, ta något varv runt tältet om du behöver få upp värmen ytterligare, börja packa ihop. Om du av någon anledning är kall – fokusera på att bli varm sedan gör det du tänkt att göra. Det är lättare att fippla med saker när man är varm.

Stanna upp och var i nuet. Är det första gången är det lätt att man hamnar i ”jag ska först, och sedan ska jag”. Försök att stanna upp i några minuter. Ta några djupa andetag och låt upplevelsen landa.  

MORGONKOPPEN

Något av dagens höjdpunkt. Det ljusnar och det börjar prassla lite i tälten omkring dig. Du sträcker dig efter din termos och fyller upp din kopp med rykande varmt kaffe eller te och kanske öppnar tältet lite för att kika ut.

BEHÅLL VÄRMEN

När man lämnat sovsäcken och fått på sig kläder är det lätt att man blir stillastående. Börja med att röra på dig lite så att du behåller värmen och även bygger upp värme mellan dina lager av kläder.

NJUT AV NUET

För många är det här första gången man vintertältar och mycket känns nytt. Men ta det steg för steg – dryck, värme, frukost, packning och stanna upp av att du faktiskt är här.

VANDRING

Under genomgången i FriluftsByn innan vandringen går vi igenom vilka tider du ska ha lämnat läget för att få en bra dag. Vi går även igenom det vid nattlägren och på mornarna.

TIPS FÖR EN GOD NATTS SÖMN

Att sova ute på vintern är en riktigt häftig upplevelse och för många är det här första gången någonsin, inte minst bland de utländska deltagarna. Därför finns experter från Naturkompaniet på plats men du kan redan nu få några tips genom att kolla igenom filmerna här nedan. För fler tips och trix inför äventyret klicka vidare här: 
Förberedelser: Utrustning och Tips >>

ETT MYSIGT NATTLÄGER

Naturkompaniet finns på plats när du i EXPLORER gör basläger vid Kälsviken och såklart även på kvällen vid EXPEDITIONS nattläger vid Tärnättholmarna då man håller en workshop för alla kring kring hur hur du bäst sätter upp tältet och får en god natts sömn.

TÄLTET

Oavsett om du ger dig ut på EXPLORER eller EXPEDITION bör du ha tränat på att sätta upp ditt tält. Men Naturkompaniet finns på plats vid första nattlägret för att dela med sig av tips.

SOVSÄCK & LIGGUNDERLAG

En varm sovsäck och två liggunderlag är en bra start för en god natts sömn. Vi tar ett snack med Hanna på Naturkompaniet.

ETT ÄVENTYR
TVÅ GRUPPER

Höga Kusten Winter Hike är ett äventyr som passar båda nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. Välj mellan gupperna EXPEDITION och EXPLORER.  Du hittar mer information om respektive grupp genom att klicka vidare här nedan. Då många kommer själva har vi även samlat lite tips här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

Kom själv vandra med nya vänner >>

Över hälften av deltagarana brukar komma själva. Här har vi samlat tips till dig som kommer själv.

En av Sveriges vackraste vintervandringar >>

Höga Kusten har framröstats till Sveriges vackraste natur. Vi upplerver höjdpunkterna.

Skapa ett härligt nattläger >>

Se till att göra ditt nattläger till en härlig upplevelse. Här hittar du de bästa tipsen.

Kurserna som ökar din kunskap >>

Under äventyret får du få tips och kunskap som gör vinteräventyr till än härligare upplevelser.

Det där sköna hänget >>

Förkväll, lägereldsmys, isvaksbad, toppstugehäng och after-hike. Det här blir ett härligt äventyr.

Förberedelser >>

Här hittar du allt du behöver veta för att komma förberedd inför äventyret.