”Vi har satt samman vad vi själva tycker är den absolut häftigaste vinterandringen i världsarvet Höga Kusten. Du väljer mellan upplevelserna Explorer och Expedition.”

Jerry, FriluftsByn

”Det allra flesta som följer med ut har aldrig vandrat på vintern tidigare men blir häpna av hur lätt man flyter fram över snön.”

Jerry, FriluftsByn

”Vi har satt samman vad vi själva tycker är den absolut häftigaste vandringen i världsarvet Höga Kusten. Välj mellan sträckorna Classic eller Pleasure.”

Jerry, FriluftsByn

Vinterns stora äventyr

VANDRA GENOM VÄRDSARVET

Oavsett om du väljer gruppen Explorer eller gruppen Expedition kommer Höga Kusten Winter Hike ta dig genom några av världsarvet Höga Kustens höjdpunkter. Området har vid flera tillfällen röstats fram till Sveriges vackraste natur och om det här är första gången du besöker världsarvet så kommer du förstå varför.

KUSTNÄRA BERG

Höga Kusten karaktäriseras av de mäktiga kustnära bergen. Under vandringen ger vi oss upp på några av de mäktigaste – Slåttdalsberget, Stampberget och Skuleberget.

MÄKTIGA RAVINER

Självklart passerar vi den legendariska Slåttdalsskrevan. Giver rasrisken vandrar vi inte igenom men du kan gå in en bit och uppleva gapet,

DJUPA SKOGAR

De vindpinade bergstopparna växlas med den kompakta tystnaden som uppstår när vi vandrar ner i dalgångar med snöfyllda granar.

SKIMRANDE KUST

Explorers basläger och Expeditions andra nattläger ligger direkt vid kusten. Den modige kan prova på att bada isvak tillsammans med Woolpower.

Tryggheten av att ge sig ut med andra genom en unik natur med kustnära berg, djupa skogar, frusna sjöar och kust lockar vandrare från hela världen.

OM VANDRINGEN
I VÄRLDSARVET…

Vi vandrar genom höjdpunkterna i Sveriges vackraste naturområden. Storslagna kustnära berg, djupa skogar och en frusen kust. Oavsett om du väljer gruppen Explorer eller Expedition kommer det bitvis att vara utmanande, inte minst när vi bestiger bergen men det är då belöningarna är som störst.

Du vandrar i egen takt med en trygg vetskap i att du är med andra och att det finns guider som kan hjälpa om något skulle uppstå. Se till att ha gått en del med ryggsäck innan, drick vatten ofta och var noga med att justera klädsel så kommer det här bli en helt fantastisk upplevelse.

UNDERBAR NATUR

År 2000 utsågs Höga Kusten till ett världsarv precis som Pyramiderna och Kinesiska muren. Under vandringen får du uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter.

HÄRLIGT SÄLLSKAP

Du vandrar i egen takt och bär med dig din utrustning. Vandra själv, slå följe med andra deltagare eller ta med vänner eller familj.

TA DET I DIN TAKT

Under Dag I och Dag II Kan du välja att vandra en kortare sträcka så du får mer tid för fika och avkoppling. Eller så tar du ordinarie sträckning och upplever fler platser och vyer.

VYKORTSVACKERT

Det kommer finnas flertalet fantastiska fotomöjligheter. Se till att ta med en powerbank så du kan ladda din kamera och/eller telefon.

Då får låna snöskor under äventyret – men vad ska man tänka på? Vi tar ett snack med Henrik från TSL – världsledande på snöskor.

Det finns stunder i livet när man känner sig mer levande. Det här är ett av dem.

…OCH DE HÄRLIGA
NJUTPAUSERNA

Både Explorer och Expedition ger dig tid till pauser för att faktiskt stanna upp och njuta av att du är här. Däremot så bär gruppen Expedition med sig all sin utrustning och sover vid två olika nattläger medan gruppen Explorer gör ett basläger och vandrar med lättare packning. 

Att rulla ut liggunderlaget och ta på sig värmejackan och dra upp luvan. Att plocka fram termosen och hälla upp en kaffe och kanske ta en chokladbit och bara försöka landa i att man sitter på toppen av ett berg med milsvid utsikt. Det är väldigt lätt att känna sig levande. 

MAT & DRYCK

Detta ingår
Dag I: Lunch & Middag
Dag II: Frukost, Lunch och Middag
Dag III: Frukost och Lunch.

Kom ihåg att ta med godis, snacks, choklad, kaffe, te, korv och andra personliga favoriter.

STANNA UPP

Det är såklart ok att komma in i rytmen och se spåren framför sig. Men stanna upp. Du är på en riktigt vacker plats.

HÄRLIGT SÄLLSKAP

Det blir ibland som ett vandrande mingel. Naturen är stor så vil du vandra själv så är det absolut möjligt. Men gemenskapen blir riktigt härlig.

TA DET I DIN TAKT

Under Dag I och Dag II Kan du välja att vandra en kortare sträcka så du får mer tid för fika och avkoppling. Eller så tar du ordinarie sträckning och upplever fler platser och vyer.

POWERBANK

Din telefon kommer inte hålla sig laddad hela vandringen och du kommer vilja ta bilder. Ta med en powerbank.

ETT ÄVENTYR
TVÅ GRUPPER

Höga Kusten Winter Hike är ett äventyr som passar båda nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. Välj mellan gupperna EXPEDITION och EXPLORER.  Du hittar mer information om respektive grupp genom att klicka vidare här nedan. Då många kommer själva har vi även samlat lite tips här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

Kom själv vandra med nya vänner >>

Över hälften av deltagarana brukar komma själva. Här har vi samlat tips till dig som kommer själv.

En av Sveriges vackraste vintervandringar >>

Höga Kusten har framröstats till Sveriges vackraste natur. Vi upplerver höjdpunkterna.

Skapa ett härligt nattläger >>

Se till att göra ditt nattläger till en härlig upplevelse. Här hittar du de bästa tipsen.

Kurserna som ökar din kunskap >>

Under äventyret får du få tips och kunskap som gör vinteräventyr till än härligare upplevelser.

Det där sköna hänget >>

Förkväll, lägereldsmys, isvaksbad, toppstugehäng och after-hike. Det här blir ett härligt äventyr.

Förberedelser >>

Här hittar du allt du behöver veta för att komma förberedd inför äventyret.