HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

EXPEDITION

Den totala vinterupplevelsen.

Vill du uppleva ett riktigt häftigt och bitvis tufft äventyr med deltagare från hela världen där du bär med dig all din utrustning till våra olika nattläger? Då är Höga Kusten Winter Hike och gruppen Expedition för dig.

NÄR

FriluftsByn
6-8 Feb 2025

ANMÄLAN

Öppnar Fre 27/9 kl 15:00
Max 200 deltagare.

PRIS

Vuxen: 2 990 kr
Barn: 1 490 kr

Följ med ut på ett helt fantastiskt vinteräventyr där vi gör ett gemensamt basläger och vandrar ut och upplever Höga Kustens höjdpunkter. Slå på filmen så berättar vi mer!

VÄLKOMMEN TILL
EUROPAS MEST POPULÄRA VINTERVANDRING

Höga Kusten Winter Hike har två olika nivår – Expedition och Explorer. Expedition perfekt passar dig som vill vandra längre sträckor och även har förberett dig genom att vandra med packad ryggsäck då vi i denna grupp bär med oss all vår utrustning och tar oss fram till två olika nattläger. Du behöver däremot ingen tidigare erfarenhet av vinteräventyr. Då många kommer själva har vi samlat lite extra information till er här 
Kom själv, vandra med nya vänner >>

HÖJDPUNKTER UNDER EXPEDITION

 

HÖJDPUNKTER UNDER ÄVENTYRET

EXPEDITION

VANDRINGEN >>

Vi som ger oss ut på EXPEDITION bär med oss all vår utrustning och utgår från den norra delen av Nationalparken.

NATTLÄGER >>

Under EXPEDITION övernattar du tillsammans med övriga vandare vid två olika nattläger – Tärnättvattnet och Kälsviken.

KURSERNA >>

Då många aldrig varit ute på vinteräventyr tidigare inleder vi med ”Grundkurs – Friluftsliv på Vintern”. Det finns även guider med under äventyret.

GEMENSKAPEN >>

Höga Kusten Winter Hike har arrangerats sedan 2014 och lockar deltagare från hela världen. Det skapar en härlig gemenskap.

SÅ VAD EXAKT ÄR
HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

EXPEDITION

Höga Kusten Winter Hike är förmodligen världens största vintervandring som sedan 2014 samlat likasinnade från hela världen till en härlig kombination av makalös natur och härlig gemenskap.

Vi löser snöskor, mat, bussar, kurser, guider och härligt firande och du tar med dig nödvändig utrustning och väljer mellan någon av de två grupperna EXPEDITION där vi bär med oss all vår utrustning och bor i två olika nattläger och EXPLORER där vi gör ett basläger och vandrar med lättare packning. Om du saknar tält eller sovsäck och inte kan låna av vänner kan du hyra av antingen FriluftsByn eller Naturkomapniet.

Då många i båda grupperna aldrig varit ute på vinteräventyr tidigare inleder vi med en gemensam grundkurs i friluftsliv på vintern. Därefter äter vi lunch och sedan tar vi buss ut till starten av respektive äventyr. Vi tar oss fram längst välmarkerade stigar och det är lätt att hitta. Det finns också guider längst fram och längst bak under varje dag.

I gruppen Expedition ger vi oss in i den norra delen av Nationalparken och tar sikte på Tärnättvattnet där vi sedan slår läger. Vid nattlägret finns både guider och experter från Naturkompaniet som också håller en kortare workshop i vintertältning där du även får tips för en god natts sömn.

Under äventyrets andra dag vandrar du ut i egen takt och under dagen får du uppleva djupa skogar och mäktiga kustnära berg. Det arrangeras även workshop vid en plats som heter Skrattabbortjärn. På kvällen anländer vi till vårt andra nattläger där även gruppen Expedition har gjort basläger. Här bjuds vi på lagad mat, lägereldar och chansen att prova isvaksbad. 

Den tredje dagen vandrar vi Höga Kustenleden tillbaka mot Skuleberget där målgång sker vid Toppstugan innan vi avslutar med en hejdundrande after-hike i FriluftsByn.

Höga Kusten Winter Hike och gruppen Expedition passar dig som känner dig bekväm med ditt tält och ditt friluftskök samt har förberett sig genom att vandra med din packade ryggsäck som förmodligen kommer väga från 18 kg. Du behöver däremot ingen tidigare erfarenhet av friluftsliv på vintern. 

Expedition är ett tufft men också otroligt häftigt vinteräventyr som lockar deltagare från hela världen. Följ med du också! 

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

8:e - 10:e Februari, 2024
Vuxen: 2 990 kr
Ungdom (13-16 år) 1490 kr
Barn: 12 år och yngre - 990 kr

VAD INGÅR:

Tre dagar vinteräventyr genom Världsarvet Höga Kustens höjdpunkter inkl grundkurs friluftsliv på vintern med FriluftsByn, Naturkompaniet och Woolpower, lån av snöskor, busstransporter från FriluftsByn, sju måltider friluftsmat, gas från primus, karta, experthjälp från Naturkompaniet och guider. Transport av utrustning avslutande dagen. After Hike med levande musik. Outdoor Collective Mössa (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn onsdag till torsdag och lördag till söndag. 

ANMÄLAN EXPEDITION >>
HUR TUFFT ÄR ÄVENTYRET?

Under Höga Kusten Winter Hike – EXPEDITION – bär du med dig all din utrustning. Det kräver att du har god kondition och att du förberett dig genom att vandra med packad ryggsäck som vi gissar kommer väga från 16 kilo. Du måste även känna dig trygg med ditt tält och ditt friluftskök.

Du behöver däremot inte ha någon tidigare erfarenhet av vintervandring eller vintertältning. De flesta som följer med ut har aldrig vintertältat tidigare.

Dagsetapperna är anpassade för att man om man förberett kroppen att vandra med packad ryggsäck ska kunna ta flertalet pauser och även njuta. Om du inte vant kroppen att vandra med packad ryggsäck rekommenderar vi dig att överväga EXPLORER där vi inleder med att göra ett basläger och vandrar med lättare packning.

OM JAG INTE ORKAR?

Om du kan vandra 10 kilometer med packad ryggsäck i kuperad terräng kommer du klara etapperna under Explorer. Sträckorna är dock krävande, vi vandrar i snö och det blir bitvis brant uppför och brant nedför då vi varje dag bestiger nya berg. Kom förberedd.

Om det är så att du av någon anledning har en tröttare dag eller någon skada gör sig påmind så hjälper våra guider dig att ta en genvägar så du kommer till vårt nattläger tidigare där du kan koppla av och vänta in övriga deltagare.

Om det är så att du måste bryta så finns det platser där vi kan ordna hämtning, det kan dock fortfarande innebära en hel del vandring för att ta sig till närmsta evakueringsplats.

Det finns guider längst fram och längst bak i varje grupp. Du kommer även stöta på guider längst vandringen.

Tillsammans ser vi till att du får en härlig vinterupplevelse.

VILKA ÄR DE ANDRA DELTAGARNA?

Gruppen Expedition lockar personer som har vandrat lite tidigare men för de allra flesta är det här första gången man vandrar med snöskor eller vintertältar.

Majoriteten brukar komma själva och lär snabbt känna andra deltagare medan några tar med vänner eller familj.

Ungefär hälften av deltagarna brukar komma från Sverige medan majoriteten av andra hälften är deltagare från runt om i Europa.

Några kommer för att man tycker det känns kul att ge sig ut tillsammans. Andra kommer för att få lite egentid och väljer att vandra vissa etapper mer för sig själva. Det finns utrymme för alla typer av upplevelser och det är nog det som gör att det blir en så otroligt skön stämning.

GÅR MAN TILLSAMMANS?

Oavsett om du väljer gruppen Expedition eller gruppen Explorer så vandrar du i din egen takt. Men ofta blir det så att man slår följe med några andra som har liknande tempo.

I gruppen Expedition tar vi gemensam buss ut till den norra delen av Nationalparken och sedan vandrar vi i egen takt till vårt nattläger. Under dag två och dag tre kan man starta i egen takt mellan klockan 08:00 och 09:00.

Ofta blir det en kombination av att man går med några andra, går lite själv och sedan stöter på nya deltagare. Eller så träffar man någon eller några som man väljer att slå följe med. Ja du förstår. Det kommer bli skoj.

ÄR DET LÄTT ATT HITTA?

Under hela vandringen tar vi oss fram på markerade leder. Leder i Höga Kusten är dock inte vinteranpassade så ofta är ledmarkeringen dold i snön. Därför har vi guider som ger sig ut tidigare och ser till att det även finns spår att föja. Det gör att det blir enkelt att hitta.

Men det är ändå klokt att hålla koll på var du är. När du checkar in till äventyret kommer du få en karta som vi kommer gå igenom innan vi ger oss ut. Platserna på kartan är väl markerade i terrängen så det är lätt att hålla koll på var man är.

I varje grupp – som brukar bli rejält utdragen och det är ofta så att du inte ser andra deltagare – går guider längst fram och längst bak. Du kommer även stöta på guider under vandringen så kan svara på frågor om det är något som du undrar.

När du checkar in kommer du få ett telefonnummer som du ringer om något händer. Majoriteten av sträckningen har mobiltäckning.

MAT OCH DRYCK

Mat igår från Torsdag lunch till Lördag lunch.

Då vi vandrar i egen takt och vi vill ge frihet att äta när man är hungrig eller på en plats man finner vacker så består majoriteten av måltiderna av frystorkade rätter av högsta kvalitet.

Vi erbjuder stor variation och du väljer och hämtar ut dina frystorkade rätter då du checkar in. Du hämtar ut två frukostar och tre måltider. Självklart har vi alterantiv till specialkost. Du anger specialkost när du anmäler dig till äventyret.

Följande måltider ingår:

Torsdag:
Lunch: Lagad mat i FriluftsByn.
Middag: Frystorkad måltid (1)

Fredag:
Frukost: Frystorkad frukost (1)
Lunch: Frystorkad måltid (2)
Middag: Lagad middag i baslägret.

Lördag:
Frukost: Frystorkad frukost (2)
Lunch: Frystorkad måltid (3)

Du tar med eget snacks, godis, nötter, kaffe, te och eventuell annan dryck. Ett tips är att även ta med vätskeersättning i tablett eller pulverform. Vatten under äventyret får du genom att koka snö under pauser. Glöm inte termos.

Övriga tider kan du köpa frukost och middag i FriluftsByn. Vi har lagt dessa måltider utanför anmälan då några kanske bor hos kompis eller på annan plats än i FriluftsByn.

Du hittar mer information om måltiderna här: 
Resa, boende och mat >>

MER OM NATTLÄGREN

Medan deltagare i Explorer gör ett basläger och vandrar med lättare packning så vandar vi i gruppen Expedition med all vår packning och gör två nattläger och upplever fler områden.

Du väljer själv var i lägerområdet du slår upp tältet och på området finns lägereld som vi hjälps åt att hålla levande samt utedass. Allt skräp tas med tillbaka till FriluftsByn.

IN & UTCHECKNING

För din säkerhet måste du checka ut innan du ger dig ut på respektive dagsetapp och checka in när du är tillbaka i baslägret.

In och utcheck är en bemannad station som finns vid baslägret.

Det vandrar även guider längst fram och längst bak varje dag så om allt går enligt plan, vilket det brukar göra, så vet vi att alla anlänt till nattlägret då guiderna längst bak är framme vid vårt läger.

Men genom att du även checkar-in och checkar-ut så får vi en dubbelkoll att alla gett sig ut och kommit tillbaka. Det ökar säkerheten.

TRANSPORT AV UTRUSTNING

I gruppen Expedition bär vi med oss all vår utrustning under vandringen. 

Däremot har du under den tredje och sista dagen chans att skicka med tält och sovsäck till FriluftsByn. 

Målgång sker på Toppen av Skuleberget och du kommer hitta din utrustning när du vandrat ner ner till FriluftsByn som ligger vid foten av Skuleberget. Det är även här vi arrangerar After-Hike.

Många som följer med ut på EXPEDITON har aldrig sovit i tält på vintern. Innan vi ger oss ut går vi igenom grunderna för en vinterexpedition och vid första nattlägret finns Naturkompaniet på plats för att dela med sig av tips för en god natts sömn. Men det är viktigt att du förberett dig genom att ha vandrat med packad ryggsäck. Det blir bitvis tufft men du kommer fixa det och det blir ett äventyr att minnas.

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

PROGRAM
EXPEDITION

Höga Kusten Winter Hike EXPEDITION börjar Torsdag klockan 09:00 och du beräknas vara tillbaka i FriluftsByn Lördag kring 15:00. De flesta kommer dock redan Onsdag och stannar kvar för After-Hike lördag kväll och åker hem på Söndag.

ONSDAG

De flesta anländer redan onsdag för att vara med på förkvällen där vi umgås och du kan även checka-in och hämta ut mat och karta. Många väljer att provbo i sitt tält för att få lite rutin och kunna ställa frågor innan vi ger oss ut, andra bokar en stuga eller sängplats i FriluftsByn.
Mer info: Förkväll >>
Middag: Finns att köpa i FriluftsByn
Boende: Tältplats i FriluftsByn ingår. Stuga eller sängplats kan bokas.

TORSDAG

Äventyret börjar klockan 09:00 och innan dess har du checkat in och hämta ut mat och karta. Vi inleder med ”Grundkurs i Friluftsliv på Vintern”.  Efter lunch tar bussen till starten vid den norra delen av Skuleskogens Nationalpark. Vandringen är ca 8 kilometer och du äter antingen i nattlägret eller under vandringen. På kvällen visar experter från Naturkompaniet på hur vi gör får till ett bra nattläger.
Frukost: Finns att köpa i Friluftsbyn
Lunch: Lagad i FriluftsByn
Middag: Frystorkad
Boende: Tält i läger nr 1.

FREDAG

Vi vaknar upp mitt i Nationalparken och du vandrar ut i egen takt. Under dagen får vi uppleva Slåttdalsskrevan och makalösa vyer från både Slåttdalsberget och Stampberget. Vid Skrattabbortjärn arrangeras workshop innan vi slår läger tillsammans med Explorer Gruppen där vi även får en chans att bada isvak tillsammans med Woolpower.
Frukost: Frystorkad
Lunch: Frystorkad
Middag: Lagad vid nattläger
Boende: Tält i läger nr 2.

LÖRDAG

Idag ger vi oss tillbaka mot civilisationen då vi följer Höga Kustenleden ca 10 km mot målgång på toppen av Skuleberget. Efter lite skönt häng i Toppstugan vandrar vi till FriluftsByn, tar en varm dusch och gör oss redo för att fira våra bedrifter på After-Hike.  
Frukost: Frystorkad
Lunch: Frystorkad
Middag: Finns att köpa på After-Hike.
Boende: Tältplats i FriluftsByn ingår. Stuga eller sängplats kan bokas.

SÖNDAG

Söndag brukar vara en helt underbar dag. Man vaknar upp och det finns frukost att köpa i Vardagsrummet. Kroppen är sådär skönt mör som den kan vara efter ett äventyr och huvudet är fyllt med härliga upplevelser. Efter en skön morgon brukar de flesta börja bege sig hemåt vid lunchtid.
Frukost: Finns att köpa i FriluftsByn.
Hemresa: Resa, Boende & Mat >>

Höga Kusten Winter Hike har sedan 2014 utvecklats till Europas mest populära vintervandring och består av två olika äventyr – Expedition och Explorer. Slå på filmen så får du en bra överblick vad som du har att se fram emot.

ETT ÄVENTYR
TVÅ GRUPPER

Höga Kusten Winter Hike är ett äventyr som passar båda nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. Välj mellan gupperna EXPEDITION och EXPLORER.  Du hittar mer information om respektive grupp genom att klicka vidare här nedan. Då många kommer själva har vi även samlat lite tips här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

Kom själv vandra med nya vänner >>

Över hälften av deltagarana brukar komma själva. Här har vi samlat tips till dig som kommer själv.

En av Sveriges vackraste vintervandringar >>

Höga Kusten har framröstats till Sveriges vackraste natur. Vi upplerver höjdpunkterna.

Skapa ett härligt nattläger >>

Se till att göra ditt nattläger till en härlig upplevelse. Här hittar du de bästa tipsen.

Kurserna som ökar din kunskap >>

Under äventyret får du få tips och kunskap som gör vinteräventyr till än härligare upplevelser.

Det där sköna hänget >>

Förkväll, lägereldsmys, isvaksbad, toppstugehäng och after-hike. Det här blir ett härligt äventyr.

Förberedelser >>

Här hittar du allt du behöver veta för att komma förberedd inför äventyret.