Vinterns stora äventyr

RESA, BOENDE & MAT

Höga Kusten Winter Hike utgår från FriluftsByn som ligger mitt i Världsarvet Höga Kusten. Ta egen bil, samåk eller kombinera flyg eller tåg med buss sista biten. På denna sidan har vi även samlat boendealterantiv och vi reder också ut vilken mat som ingår, vad du bör ta med dig samt vilka alternativ som finns innan och efter äventyret.

RESA TILL HÖGA KUSTEN

Höga Kusten ligger närmre än många tror. Då många har någon form av uppfattning hur långt man har till Stockholm så ligger FriluftsByn och Höga Kusten bara 5 timmar, två koppar kaffe och några poddar bort med bil. Om det är så att du tar egen bil och har plats över så skriv gärna i deltagargruppen så kommer du hitta andra deltagare som gärna kan tänka sig samåka. Och det gäller såklart även du som gärna samåker med någon – skriv i deltagargruppen du med.

Tåg och flyg går också men då måste du ta anknytande buss från Örnsköldsvik ut till Världsarvet. Vardagar går det bussar men tyvärr  inte under helger vilket gör att du då måste boka taxi. Under helger går dock Y-Bussarna längs norrlandskusten vilket gör att du på Söndagar kan ta bussen en kort promenad från FriluftsByn till både Umeå och Stockholm. Här har vi försökt sammanställa våra bästa alternativ att ta sig till och från Höga Kusten Winter Hike 2024.

TIPS: Nyttja deltagargruppen

Se till att nyttja deltagargruppen för att samordna resande. Har du plats i din bil eller är villig att samåka med någon och dela soppa så skriv gärna i gruppen. En månad innan äventyret skapar vi även en tråd i gruppen där vi uppmuntrar er att skriva om ni har plats över eller kan tänka er åka med någon.

TIPS: Turistinformation

Vill du ha hjälp att planera din resa till Höga Kusten kan du även ringa Höga Kusten Turistservice på +46771-26 50 00
Måndag-fredag, 10:00-16:00

Lördag-söndag, stängt

TILL FRILUFTSBYN

De allra flesta dyker upp på onsdag för förkväll, incheckning till äventyret och bara göra sig allmänt redo. Såhär tar du dig smidigt till FriluftsByn på onsdag.

BIL & SAMÅKNING

Knappa in FriluftsByn på Google maps och rulla iväg. Om det är så att du åker efter jobbet och kommer fram sent så hänger vi nyckeln i dörren till stugan du bokat.

TÅG + BUSS

På Onsdag kan du enkelt kombinera Tåg till Örnsköldsvik med lokalbussar inom Höga Kusten. Det går bussar mellan Örnsköldsvik Resecentrum och Docksta Busstation varje timma mellan 15:15och 18:15 då sista bussen går.
– Tåg med SJ >>
– Buss med Din Tur >>

FRÅN FRILUFTSBYN

De allra flesta deltagarna beger sig hem under Söndag. Nedan exempel är hemresa Söndag den 10:e Februari 2024. Då många deltagare passerar Stockholm under sin resa så utgår nedan exempel från Stockholm.

BIL & SAMÅKNING

Vi rekommenderar att du ser till att får en god natts sömn innan du ger dig av hemåt. Tillåt dig själv en lite lugnare morgon och se till att inte planera åka hemåt förrän efter 09:00 men du behöver inte checka ut från bokad stuga förrän 12:00.

TAXI + TÅG

Tåg avgår från Örnsköldsvik klockan 10:00 och anländer vid Stockholm Centralstation klockan 15:38. Det går inga helgbussar i Höga Kusten så taxi måste förbokas i god tid.
Örntaxi, +46(0)660-10 000
Taxi Örnstaden, +46(0)660-55 000
Ullånger Taxi, +46(0)70-377 82 41

BUSS: från 432 kr

På Söndag kan du ta Y-buss direkt från Docksta hela vägen till både Arlanda och Cityterminalen. Bussen avgår från Docksta 14:05 och du är framme vid Stockholm Cityterminal 21:30.

BOENDE I HÖGA KUSTEN

Höga Kusten Winter Hike inleds och avslutas i FriluftsByn vid foten av Skuleberget, mitt i hjärtat av Världarsvet Höga Kusten.

Här kan du som deltagare tälta utan kostnad både innan och efter äventyret. Du kan även boka en sängplats i stuga som delas med andra deltagare eller boka en stuga för dig själv eller ditt sällskap.

För bokning av stuga och för att veta vad som finns tillgängligt under Winter Hike – maila info@friluftsbyn.se

STUGBOKNING

För att boka stuga eller sängplats under Höga Kusten Winter Hike maila FriluftsByn på info@friluftsbyn.se så berättar vi vilken typ av stuga som finns tillgänglig just då. För mer information om respektive stuga – klicka vidare på länkarna här nedan för att komma till FriluftsByns hemsida.

STUGOR – FRILUFTSBYN HÖGA KUSTEN >>

TIPS: Boka en sängplats

Om du kommer själv kan du hyra en våningssäng i en Friluftsbod för endast 1200 kr Onsdag till Söndag. Då kan du förslagsvis sova i den nedre slafen och använda den övre slafen till att sprida ut din utrustning när du packar och grejar. Du delar din Friluftsbod med ytterligare en person som också förfogar över en våningssäng. Du kan inte upplåta din ena slaf till annan person. För bokning – maila info@friluftsbyn.se så hjälper vi dig.

BRA ATT VETA: Du behåller stugan hela vistelsen!

Under Höga Kusten Winter Hike hyr vi endast ut stugor Onsdag – Söndag. Ni kommer bo i stugan två nätter (Onsdag – Torsdag och Lördag – Söndag) men behåller stugan hela vistelsen och kan lämna kvar dina övriga prylar under tiden vi är ute på äventyr. Maila info@friluftsbyn.se så tipsar vi om de stugor som finns kvar att hyra.

HYR STUGA I FRILUFTSBYN

Du kan hyra en stuga i FriluftsByn under hela perioden Onsdag till Söndag. Boka genom att maila info@friluftsbyn.se och ange hur många ni är och om ni har någon stugtyp ni föredrar så ser vi vad som är tillgängligt eller kommer med förslag på alternativ.

Priser nedan är per stuga och oberoende av hur många som bor i stugan. Se respektive boende hur många som får plats i stugan. Priser gäller om ni tar med egna sängkläder samt sköter avresestäd själva. Sängkläder och avresestäd kan bokas mot tillägg.

Storstuga >>

För större sällskap som vill ha gott om utrymme.
Bäddar: 4 – 6 pers
Dusch/WC: Ja
Kylskåp: Ja
Ons-Sön: Fullbokade

Campingstuga: Stor >>

Perfekt för kompisar eller par. Finns i olika utföranden.
Bäddar: 2 – 4 pers
Dusch/WC: i servicehus
Kylskåp: Ja
Ons-Sön: 2 580kr

Campingstuga: Mellan >>

Upp till 4 pers som håller ordning kring sig eller 2 pers som vill nyttja överslaf till förvaring.
Bäddar: Två våningssängar
Dusch/WC: i servicehus
Kylskåp: Ja
Ons-Sön: 2 380kr

Campingstuga: Liten >>

Perfekt för en person eller två personer som inte sprider ut sina grejer.
Bäddar: En våningssäng.
Dusch/WC: i servicehus
Kylskåp: Ja
Ons-Sön: 2 180 kr

FriluftsBod >>

För par / du som kommer själv och kan dela boende.
Bäddar: Dubbelsäng alt 2 våningssängar.
Dusch/WC: i servicehus
Kylskåp: Ja
Ons-Sön: 2 180 kr

Dela stuga >>

Boka en egen våningssäng i delad FriluftsBod / Campingstuga.
Dusch/WC: i servicehus
Kylskåp: Ja
Ons-Sön: 1 200 kr

TÄLTA I FRILUFTSBYN

Som deltagare i Höga Kusten Winter Hike kan du utan kostnad tälta i FriluftsByn både innan och efter äventyret. Att tälta natten innan vi ger oss ut kan vara en bra erfarenhet och ger dig en chans att eventuellt anpassa den utrustning du planerar att ta med ut under vandringen.

Att göra en tältnatt i FriluftsByn innan äventyret kan vara ett bra sätt att i lugn och ro testa er utrustning och eventuellt göra justeringar innan vi ger oss ut.

Tält och sovsäck går att hyra av både Naturkompaniet och FriluftsByn. Du hittar mer information här: Utrustning för äventyret >>

MAT & DRYCK

All mat ingår från äventyret börjar på Torsdag tills du går imål på toppen av Skuleberget på Lördag. FriluftsByn håller Vardagsrummet öppet redan från Onsdag kväll och du kan även köpa frukost både torsdag och söndag morgon. 

Här kan du som deltagare tälta utan kostnad både innan och efter äventyret. Du kan även boka en sängplats i stuga som delas med andra deltagare eller boka en stuga för dig själv eller ditt sällskap.

TIPS: Ta med dryck och smågott

Samtliga måltider ingår under äventyret men du tar själv med dryck – kaffe eller te samt snacks såsom nötter, smågodis, marshmallows, korv etc.

Ett tips är att även ta med vätskeersättning och att även göra små dagsransoner – förslagsvis tre små påsar med smått och gott per dag så att du inte äter allt det goda under första dagen.

ONSDAG

Förkväll med möjlighet att köpa middag i Vardagsrummet. Självklart finns vegetariska och veganska alternativ.

TORSDAG

Frukost innan äventyret börjar finns att köpa i FriluftsByn 07:30 – 09:00. Lagad lunch ingår Frystorkad middag som du äter under vandringen eller vid nattlägret.

FREDAG

Frystorkad frukost och lunch. Grillmiddag vid Camp Kälsviken.

LÖRDAG

Frystorkad frukost och lunch (rekomenderas att ätas innan ni börjar bestiga Skuleberget). I Toppstugan efter målgång kan ni köpa mat, våfflor och fika. På After-Hike finns mat och dryck till försäljning.

SÖNDAG

Frukost finns att köpa i FriluftsByn 08:00 – 10:00. Toppstugan håller öppet 11:30 – 15:00.

ETT ÄVENTYR
TVÅ GRUPPER

Höga Kusten Winter Hike är ett äventyr som passar båda nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. Välj mellan gupperna EXPEDITION och EXPLORER.  Du hittar mer information om respektive grupp genom att klicka vidare här nedan. Då många kommer själva har vi även samlat lite tips här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

Kom själv vandra med nya vänner >>

Över hälften av deltagarana brukar komma själva. Här har vi samlat tips till dig som kommer själv.

En av Sveriges vackraste vintervandringar >>

Höga Kusten har framröstats till Sveriges vackraste natur. Vi upplerver höjdpunkterna.

Skapa ett härligt nattläger >>

Se till att göra ditt nattläger till en härlig upplevelse. Här hittar du de bästa tipsen.

Kurserna som ökar din kunskap >>

Under äventyret får du få tips och kunskap som gör vinteräventyr till än härligare upplevelser.

Det där sköna hänget >>

Förkväll, lägereldsmys, isvaksbad, toppstugehäng och after-hike. Det här blir ett härligt äventyr.

Förberedelser >>

Här hittar du allt du behöver veta för att komma förberedd inför äventyret.