”I came by myself but met fellow hikers already by the fire during the pre-evening. I would recommend staying in FriluftsByn and arrive already Wednesday evening, then you will get to know plenty of people and during the adventure briefing on Thursday you are more or less friends with everybody. I loved it!”

Matt Evans, UK

”Av 200 vandrare brukar ungefär 50 personer komma själva. När man ger sig ut såhär kommer det sig naturligt att man börjar prata med varandra och snart bildas små grupper. Ibland växer det ihop och blir större grupper för att sedan delas upp igen och mötas upp vid nattlägret. Man kan nog jämföra det lite med att hänga på en festival med skillnaden att vi vandrar genom makalös natur.”

Jerry Engström, FriluftsByn

Nästan hälften av deltagarna kommer själva. Det bidrar till en riktigt skön gemenskap. Slå på filmen för att få höra vad tidigare deltagare har att säga.

KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER

Har du svårt att få med vännerna eller familjen på ett vinteräventyr? Ja men vet du vad, klart du ska ut på äventyr! Varje år kommer flertalet vandrare från runt om i världen själva till Höga Kusten Winter Hike, ett tre-dagars äventyr genom Höga Kustens höjdpunkter. De mest långväga ensamvandrarna har kommit från Kina och Bolivia, men de flesta är faktiskt tjejer från Sverige.

MASSA SKOJ – MAKALÖSA VYER
Det gör att det alltid bildas sköna grupper av likasinnade redan under förkvällen på onsdag. Under torsdagens friluftsskola har vi även en hörna för er som kommer själva. Det betyder inte att man nödvändigtvis vill slå sällskap med andra, men på något sätt verkar det alltid bli så. Gemenskapen och stämningen är så jäkla skön.

MÄNGDER MED LIKASINNADE
Här hittar du tips om du kommer själv – eller med kompisar  – och vill hänga med fler sköna människor. Vill du gå direkt till startsidan klickar du vidare här.
– Startsida Höga Kusten Winter Hike >>

1.GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN >>

Få tips inför äventyret, lär känna andra deltagare, planera samåkning, delat boende och så vidare.

2.BO I FRILUFTSBYN >>

De flesta anländer redan på onsdag kväll. I vandrarkollot i Bygdegården bor du billigast men du kan såklart även dela en stuga med andra deltagare. Oavsett så blir det en skön gemenskap redan innan äventyret.

3. FRILUFTSSKOLOR >>

På torsdag morgon och förmiddag går första friluftsskolan ”Friluftsliv på Vintern”. Om du vill slår du dig ner med andra som har kommit hit själva. Men det är såklart helt frivilligt. Du gör som du vill. Men det brukar alltid låta mest från det hörnet av salen.

Kolla in filmen. Makalös vandring, friluftsskolor, isvaksbad, vintertältning, after-hike och mycket mycket mer.

4. VI GER OSS UT TILLSAMMANS >>

Under Höga Kusten Winter Hike bär du din egen utrustning och tar dig fram i egen takt. Vi är 200 personer som ger oss ut och du kan välja två olika rutter under dag ett och dag två. Dag tre går vi samma sträcka till målgången. Då vi ger oss ut i egen takt, pausar när vi vill och går i olika tempo bildas små grupper direkt från starten.

5. GEMENSAMMA NATTLÄGER

På dagarna blir vi väldigt utspridda då världsarvet är stort. Ofta kan det vara hundratals meter fram till nästa lilla grupp så det känns ofta som om man är själva. Men på kvällarna blir det mer liv. Då möts vi upp vid gemensamma nattläger för friluftskurser, eldar och isvaksbad. Du bor i eget medhavt tält eller som du delar med andra vandrare som du fått kontakt med i deltagargruppen.

6. AFTER-HIKE >>

Lördagkväll och det känns som om vi varit med varandra i veckor. Vi går imål på toppen av Skuleberget och börjar firandet i toppstugan innan vi ger oss ner för en varm dusch och fortsätter firandet på After-Hike med live-band. 21:00 drar vi igång snöpartyt.

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR ATT FÖLJA MED UT PÅ ÄVENTYR!

UPPLEV MAKALÖS NATUR >>

Ge dig ut i vad som nyligen röstades fram till Sveriges vackraste natur. Djupa skogar, mäktiga berg och en frusen kust. Glöm inte att ta med din powerbank!

KURSER & SEMINARIER >>

Träffa Sveriges ledande friluftsföretag och lär dig nya trix som kommer göra naturupplevelserna skönare och imponera dina vänner.

EN RIKTIGT MASSA SKOJ >>

Vad händer när 200 personer samlas i nattläger mitt ute i naturen? Ja du, det som händer i skogen stannar i skogen. Men låt oss säga att det blir en jäkla massa skoj!

KOM SJÄLV! >>

Har du vänner eller familj som inte förstår hur underbart det är att ge sig ut på vinteräventyr? Du, det spelar ingen roll. Kom själv och ge dig ut med nya vänner.