FRILUFTSSKOLOR OCH SEMINARIER

För några är Höga Kusten Winter Hike det första vinteräventyret man ger sig ut på. För att göra detta och framtida äventyr än mer njutbara har vi bjudit in våra vänner från Sveriges ledande friluftsföretag för att dela med sig av tips och sina erfarenheter.

Dessa friluftsskolor och seminarier är inte ett måste men de brukar vara riktigt uppskattade och bidrar till en härlig gemenskap.

SCHEMA

1. Tors 09:00 – 11:00 Introduktion till Friluftsliv på Vintern.
Friluftsskola i FriluftsByns Vardagsrum. FriluftsByn, Naturkompaniet, Woolpower och TSL snöskor går igenom grunderna som kommer göra äventyret mer behagligt.

2. Tors 17:00 och 20:00 Lägerliv med Naturkompaniet
Nattläger Tärnättvattnet. Våra vänner från Naturkompaniet visar hur du skapar ett bra nattläger och får en god natts sömn i ditt tält.

3. Fre 12:00 – 16:00 Eld, yxa och kniv
Skrattabbortjärn. Gränsfors Bruk visar hur du bäst använder yxa och kniv för att få upp eld.

Vi inleder äventyret med lite tips inför äventyret. För de flesta är detta första gången i ett tält på vintern. Är du fundersam om du ska följa med, kolla in detta: Hur tufft är Höga Kusten Winter Hike >>

Under äventyret får du hjälp och tips från Sveriges ledande friluftsföretag. Naturkompaniet, FriluftsByn, Woolpower, Gränsfors Bruk och TSL Snöskor.

1. INTRODUKTION TILL FRILUFTSLIV PÅ VINTERN

Torsdag 09:00 – 11:30, FriluftsByn

Grundkunskaperna som kommer göra ditt äventyr mer njutbart. Seminariet modereras av Jerry Engström, FriluftsByn och under morgonen får vi tips från Naturkompaniet, Woolpower, Gränsfors Bruk, TSL Snöskor och Outmeals. Här finns gott om utrymme för att ställa frågor om det är något du undrar. Målsättningen är att du känner dig redo innan vi ger oss ut.

INTRODUKTION TILL FRILUFTSLIV PÅ VINTERN

09:00: Välkomna, Jerry Engström FriluftsByn.
09:30: Klädsel med Woolpower
09:45: Ryggsäck, Tält och Sovsäck med Naturkompaniet
10:00: Gränsfors Bruk
10:10: Utemat med Outmeals
10:20: Snöskor med TSL
PAUS
10:45: Rutiner under vintervandring, FriluftsByn
11:00: Kartgenomgång
11:30: Lunch

KLÄ DIG FÖR ÄVENTYR

Tillsammans med Woolpower går vi igenom hur du klär dig samt anpassar din klädsel under äventyret.

RYGGSÄCK, TÄLT & SOVSÄCK

Tillsammans med Naturkompaniet går vi igenom hur du justerar och packar din ryggsäck för bästa komfort och det du behöver veta om tält och sovsäckar.

VIKTIGA RUTINER

FriluftsByn går igenom grunderna som gör att äventyret blir till en härlig och säker upplevelse. Att tänka på när du vaknar, när du vandrar och innan du går och lägger dig.

VANDRA MED SNÖSKOR

Om vintern är som den bör vara så behöver vi snöskor (lån ingår). TSL finns på plats och visar hur du ställer in dem och hur du anpassar dem efter terräng.

2. LÄGERLIV MED NATURKOMPANIET

Torsdag 17:00 och 20:00, Nattläger Tärnättvattnet

Våra vänner från Naturkompaniet är här för att dela sitt kunnande kring att övernatta i naturen. Lär dig mer om tält, sovsäckar och hur du bygger upp ett riktigt bra nattläger.

LÄGERLIV MED NATURKOMPANIET

  • Så väljer du tältplats och sätter upp ditt tält på bästa sätt. 
  • Så sover du bekvämt om natten.
  • Rutinerna som gör skillnad.

Här kommer redan nu några tips från Magnus från Naturkompaniet.

RUTINERNA

Allt blir enklare när du har en rutin. Naturkompaniet visar vad du bör tänka på.

EN GOD NATTS SÖMN

Tipsen som får dig att somna gott och vakna utvilad.

ETT STABILT TÄLT

Det kan vara klokt att köpa ett par snöpeggar som underlättar fästning.

NJUTET

Med rätt rutiner blir tältnätter något du kommer längta till.

3. ELDEN, YXAN OCH KNIVEN

Fredag 12:00 – 16:00, Skrattabbortjärn

Träffa två av Sveriges legendariska utrustningstillverkare – Gränsfors Bruk och Morakniv. De kommer dela sin passion för yxor och knivar och lära ut tips på hur man bäst gör upp eld.

ATT ANVÄNDA YXAN

Emma från Gränsfors Bruk tar med sig lite olika yxor och visar de grundläggande teknikerna. Vill du veta mer redan nu – kolla in våra utrustningstips >>

DEN VIKTIGA KNIVEN
Ragnar och Krister från Morakniv kommer och visar på knivens betydelse under äventyr. Redan idag hittar du grymma tips under utrustningstips >> 

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR ATT FÖLJA MED UT PÅ ÄVENTYR!

UPPLEV MAKALÖS NATUR >>

Ge dig ut i vad som nyligen röstades fram till Sveriges vackraste natur. Djupa skogar, mäktiga berg och en frusen kust. Glöm inte att ta med din powerbank!

KURSER & SEMINARIER >>

Träffa Sveriges ledande friluftsföretag och lär dig nya trix som kommer göra naturupplevelserna skönare och imponera dina vänner.

EN RIKTIGT MASSA SKOJ >>

Vad händer när 200 personer samlas i nattläger mitt ute i naturen? Ja du, det som händer i skogen stannar i skogen. Men låt oss säga att det blir en jäkla massa skoj!

KOM SJÄLV! >>

Har du vänner eller familj som inte förstår hur underbart det är att ge sig ut på vinteräventyr? Du, det spelar ingen roll. Kom själv och ge dig ut med nya vänner.