FRILUFTSSKOLOR OCH SEMINARIER

För de allra flesta är Höga Kusten Winter Hike det första vinteräventyret man ger sig ut på. För att göra detta och framtida äventyr än mer njutbara kan du delta i friluftsskolor och seminarier.

Innan vi ger oss ut hålls en cirka tre timmars ”Introduktion till friluftsliv på vintern” så att vi har med oss grunderna. Här tar vi även hjälp av personal från Naturkompaniet för att lära oss mer om hur man bäst packar sin ryggsäck, Woolpower kring vad man bör tänka på när man klär sig och TSL som visar hur man vandrar med snöskor. Outmeals visar hur enkelt ni lagar mat tack vare deras frystorkade rätter.

Vid det första nattlägret visar våra vänner på Naturkompaniet på hur du skapar ett bra nattläger och vad du bör tänka på gällande tält och sovsäck så att du får en riktigt god natt och vaknar utvilad. Vid lunchtid på fredag kan du träffa Gränsfors Bruk och Morakniv vid Skrattabbortjärn för att få tips på hur du bäst använder din yxa och kniv.

SCHEMA

1. Tors 09:00 – 12:00 Introduktion till Friluftsliv på Vintern.
Friluftsskola FriluftsByn. FriluftsByn, Naturkompaniet, Woolpower och TSL snöskor går igenom grunderna som kommer göra äventyret mer behagligt.

2. Tors 17:00 och 20:00 Lägerliv med Naturkompaniet
Nattläger Tärnättvattnet. Våra vänner från Naturkompaniet visar hur du skapar ett bra nattläger och får en god natts sömn i ditt tält.

3. Fre 12:00 – 16:00 Eld, yxa och kniv
Skrattabbortjärn. Gränsfors Bruk och Morakniv visar hur du bäst använder yxa och kniv för att få upp eld.

Vi inleder äventyret med lite tips inför äventyret. För de flesta är detta första gången i ett tält på vintern. Är du fundersam om du ska följa med, kolla in detta: Hur tufft är Höga Kusten Winter Hike >>

Under äventyret får du hjälp och tips från Sveriges ledande friluftsföretag. Naturkompaniet, Woolpower, Gränsfors Bruk, Morakniv och TSL Snöskor.

1. INTRODUKTION TILL FRILUFTSLIV PÅ VINTERN

Torsdag 09:00 – 11:30, FriluftsByn

Grundkunskaperna som kommer göra ditt äventyr mer njutbart. Seminariet modereras av Jerry Engström, FriluftsByn och under morgonen får vi tips från Woolpower, Fjällräven och TSL Snöskor. Vi lär även känna Morakniv och Gränsfors Bruk. Här finns gott om utrymme för att ställa frågor om det är något du undrar. Målsättningen är att du känner dig redo innan vi ger oss ut.

INTRODUKTION TILL FRILUFTSLIV PÅ VINTERN

09:00: Välkomna, Jerry Engström FriluftsByn.
09:30: Klädsel med Woolpower
09:45: Ryggsäck, Tält och Sovsäck med Naturkompaniet
10:00: Rutiner under vintervandring, FriluftsByn
10:20: Morakniv
10:30: Gränsfors Bruk
Paus
11:00: Kartgenomgång
11:15: Snöskor med TSL
11:30: Lunch, packa, hämta snöskor
12:30: Buss avgår till start.

KLÄ DIG FÖR ÄVENTYR

Tillsammans med Woolpower går vi igenom hur du klär dig samt anpassar din klädsel under äventyret.

RYGGSÄCK, TÄLT & SOVSÄCK

Tillsammans med Naturkompaniet går vi igenom hur du justerar och packar din ryggsäck för bästa komfort och det du behöver veta om tält och sovsäckar.

VIKTIGA RUTINER

FriluftsByn går igenom grunderna som gör att äventyret blir till en härlig och säker upplevelse. Att tänka på när du vaknar, när du vandrar och innan du går och lägger dig.

VANDRA MED SNÖSKOR

Om vintern är som den bör vara så behöver vi snöskor (lån ingår). TSL finns på plats och visar hur du ställer in dem och hur du anpassar dem efter terräng.

2. LÄGERLIV MED NATURKOMPANIET

Torsdag 17:00 och 20:00, Nattläger Tärnättvattnet

Våra vänner från Naturkompaniet är här för att dela sitt kunnande kring att övernatta i naturen. Lär dig mer om tält, sovsäckar och hur du bygger upp ett riktigt bra nattläger.

RUTINERNA

Allt blir enklare när du har en rutin. Naturkompaniet visar vad du bör tänka på.

EN GOD NATTS SÖMN

Tipsen som får dig att somna gott och vakna utvilad.

SOVA I DET FRIA?

Vågar du sova under stjärnhimlen? Naturkompaniet visar hur du gör.

3. ELDEN, YXAN OCH KNIVEN

Fredag 12:00 – 16:00, Skrattabbortjärn

Träffa två av Sveriges legendariska utrustningstillverkare – Gränsfors Bruk och Morakniv. De kommer dela sin passion för yxor och knivar och lära ut tips på hur man bäst gör upp eld.

ATT ANVÄNDA YXAN

Emma från Gränsfors Bruk tar med sig lite olika yxor och visar de grundläggande teknikerna. Vill du veta mer redan nu – kolla in våra utrustningstips >>

DEN VIKTIGA KNIVEN
Ragnar och Krister från Morakniv kommer och visar på knivens betydelse under äventyr. Redan idag hittar du grymma tips under utrustningstips >> 

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR ATT FÖLJA MED UT PÅ ÄVENTYR!

UPPLEV MAKALÖS NATUR >>

Ge dig ut i vad som nyligen röstades fram till Sveriges vackraste natur. Djupa skogar, mäktiga berg och en frusen kust. Glöm inte att ta med din powerbank!
Mer info: Makalös natur i Höga Kusten >>

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Träffa Sveriges ledande friluftsföretag och lär dig nya trix som kommer göra naturupplevelserna skönare och imponera dina vänner.
Mer info: Friluftsskolor och Seminarier >>

EN RIKTIGT MASSA SKOJ >>

Vad händer när 200 personer samlas i nattläger mitt ute i naturen? Ja du, det som händer i skogen stannar i skogen. Men låt oss säga att det blir en jäkla massa skoj!
Mer info: Lägerelds-upplevelser, After-Hike & mycket mer >>

NYA VÄNNER >>

Har du vänner eller familj som inte förstår hur underbart det är att ge sig ut på vinteräventyr? Du, det spelar ingen roll. Kom själv och ge dig ut med nya vänner.
Mer info: Kom själv - vandra med nya vänner >>