HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

ANMÄLAN

Följ med på ett härligt vinteräventyr!

Klart du ska följa med på ett riktigt härligt vinteräventyr fyllt av naturupplevelser, härligt lägerliv, kurser och skön gemenskap.

ANMÄLAN >>

NÄR

FriluftsByn
8 -10 Feb 2024

ANMÄLAN

Öppen
Max 200 deltagare.

PRIS

Vuxen: 2 990 kr
Barn: 1 490 kr

Vad ingår: Tre dagar vinteräventyr genom Världsarvet Höga Kustens höjdpunkter inkl grundkurs friluftsliv på vintern med FriluftsByn, Naturkompaniet och Woolpower, lån av snöskor, busstransporter från FriluftsByn, sju måltider friluftsmat, gas från primus, karta, experthjälp från Naturkompaniet och guider. Transport av utrustning avslutande dagen. After Hike med levande musik. Outdoor Collective Mössa (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn innan och efter äventyret (Ons till Tors och Lör till Sön värde 700 kr).

DELTAGANDE PÅ EGEN RISK

I och med anmälan accepterar du att deltagande i utomhusaktiviteter alltid innefattar en skaderisk. Vi har ett ansvar att göra vårt yttersta för att göra Höga Kusten Winter Hike till ett så säkert äventyr som möjligt och tar det ansvaret på fullaste ansvar. När du anmäler dig till Höga Kusten Hike innebär det att du accepterar att du deltar på egen risk och att FriluftsByn inte ersätter personskador eller skador som kan uppkomma på utrustning genom deltagande i Höga Kusten Winter Hike.

REGLER

Vandringen är bitvis tuff. Reglerna är enkla. Så länge du tar med dig obligatorisk utrustning, checkar in vid checkpoints, följer den markerade leden, låter bli att skräpa ner och följer regler för Skuleberget Natureservat och Skuleskogens Nationalpark. Vi går igenom reglerna som gäller i Naturreservat och Nationalpark under ”Grundkurs i Friluftsliv på vintern” på torsdag innan vi ger oss ut på äventyret. För obligatorisk utrusnting, se:
Obligatorisk utrustning >>.

Avbokning

Äventyret är avbokningsbart fram till den 31:a December. Anmälning betalas inte tillbaka efter den 31.a December . Däremot kan du teckna en försökring för där anmälan är återbetalningsbar, för all information se Startklar >> där du även tecknar försäkringen. Denna försäkring gäller alla lopp och tävlingar du anmäler dig till under ett år.

Toaletter och Stugor

Det är tillåtet att använda de toaletter som finns i nationalparken, vid Friluftsbyn samt vid FriluftsByns toppstuga. Du kan även söka skydd i de stugor som finns i Nationalparken. Övernattning sker dock i ditt egna tält.

Nedskräpning

Vi lägger stort värde i att lämna området i bättre skick än när vi kom på plats. Därför är det absolut förbjudet att lämna skräp längst loppet eller vid energidepåer. Det förpackningar du tar med dig ut tar du även med dig i mål. Du kan kasta ditt skräp vid FriluftsByn efter målgång. Ser någon checkpoint ansvarig, annan löpare eller vägvisare en löpare som kastar skräp kommer hen omgående bli diskvalificerad.

SÄKERHET

Höga Kusten Winter Hike ställer krav på eget omdöme. Vi rekommenderar ingen som har rygg, knä eller hjärtproblem att delta in vandringen. Överväg din personliga hälsa innan du deltar i vandringen. Vi rekommenderar även minst 8 timmar vila innan du kör bil när du avslutat vandringen.

Första Hjälpen

För din säkerhet har vi sjukkvårdspersonal ute längst vandringen och vid nattlägren. De hjälper dig om du har problem längst vandringen. De vanligaste problemen är skavsår och då använder de din medhavda utrustning för att hjälpa dig. Du kommer även få ett nummer till säkerhetsansvarig innan du ger dig ut. Vi informerar alltid räddningstjänsten om Höga Kusten Winter Hike och vid aktua skador ringer du 112.

Ta inga onödiga risker.

På allvar, ta inga onödiga risker. Slåttdalsberget, utsiktsplatsen vid Slåttdalsskrevan och Skuleberget är områden med högre risk då bergen här stupar upp till hundra meter rätt ner. Gå inte för nära kanterna då kombinationen av tung ryggsäck och eventuellt hala stenar inte är en bra kombination. Håll rimligt avstånd från avsatser. Vandringen följer väl markerade leder och om du håller dig till dem ökar säkerheten. Drick mycket vatten, vila när du är trött och ät när du är hungrig. Laga inte mat inne i tältet.

Mobiltelefon

Under majoriteten av Höga Kusten Winter Hike har du täckning. Men inte alla delar. Se dock till att ta med dig en laddare då det inte finns chans att ladda telefonen under vandringen.

Utrustning

Du behöver inte den senaste utrustningen för att delta i Höga Kusten Winter Hike, men du den obligatoriska utrustningen. Obligatorisk utrustning >>

Om du måste avbryta vandringen.

Om du av någon anledning måste avbryta Höga Kusten Winter Hike måste du informera personal vid checkpoints eller ringa det nummer du får vid incheckningen. Vid akuta händelser ring 112 (SOS Alarm).

Vi hoppas att denna information inte skrämmer dig utan snarare får dig att inte ta onödiga risker under Höga Kusten Winter Hike. Så, dags att göra sig redo!

GÖR DIG REDO FÖR EN OFÖRGLÖMLIG UPPLEVELSE

Klart du ska följa med på äventyr. Börja med att anmäla dig. Sedan går du med i deltagargruppen där vi kör lite löpande uppdateringar någon månad innan äventyret börjar. Det är klokt att planera resa och boende i tid och i deltagargruppen kan man även skriva om man har plats i bil eller kan tänka sig samåka. Se även över din utrustning. Om du löser detta så tar vi hand om resten. Det här kommer bli riktigt skoj.

1) SE TILL ATT ANMÄLA DIG I TID

Anmäl dig i tid. Taket är 200 deltagare, kom själv eller ta med vänner eller familj. Äventyret blir ofta fullbokat.
Yes, jag är på >>

2) GÅ MED I VÅR DELTAGARGRUPP

Här lägger vi löpande ut information och tips inför äventyret. Det är även ett grymt sätt att lära känna andra deltagare.
Deltagargruppen >>

3) PLANERA RESA OCH BOENDE

Veckan innan äventyret börjar många planera samåkning, främst från Stockholm men även övriga landet.
Resa & Boende >>

4) SE ÖVER DIN UTRUSTNING

Du behöver inte den senaste utrustningen och du kan säkert låna ihop en hel del. Men lär dig slå upp ditt tält och hantera ditt kök.
Utrustning >>

Kanske kan det se lite extremt ut att sova ute på vintern eller koka vatten med ett friluftskök. Men det är riktigt mysigt. Med rätt förberedelser kommer du ha en helt fantastisk upplevelse.

HUR TUFFT ÄR ÄVENTYRET?

Det beror lite på vilken grupp av Explorer och Expedition du väljer.

I gruppen Explorer inleder vi med att göra ett basläger och vandar därefter med lättare packning – friluftskök, mat, dryck och förstärkningsplagg. Har du normalgod kondition kommer du klara det galant.

I gruppen Expedition vandrar vi med all vår packning, tält, sovsäck, liggunderlag, kök, mat, dryck och kläder. Det gör att ryggsäcken kommer väga från cirka 15 kg och uppåt beroende på om du delar tält med någon annan och såklart din utrustning. Expedition kräver att du har vant din kropp med packad ryggsäck.

De flesta deltagarna i de båda grupperna har inte tältat eller snöskovandrat tidigare. Däremot måste du ha koll på hur din medhavda utrustning fungerar.

Du hittar mer information om respektive grupp här:
Explorer >>
Expedition >>

OM JAG INTE ORKAR?

Om det är så att du av någon anledning har en tröttare dag eller någon skada gör sig påmind så hjälper våra guider dig att ta en genvägar så du kommer till ditt nattläger tidigare där du kan koppla av och vänta in övriga deltagare.

Om det är så att du måste bryta så finns det platser där vi kan ordna hämtning, det kan dock fortfarande innebära en hel del vandring för att ta sig till närmsta evakueringsplats.

Det finns guider längst fram och längst bak i varje grupp. Du kommer även stöta på guider längst vandringen.

Tillsammans ser vi till att du får en härlig vinterupplevelse.

VILKA ÄR DE ANDRA DELTAGARNA?

Gruppen Explorer lockar allt från totala nybörjare med normalgod kondition till erfarna vintervandrare som vill ha ett spännande äventyr med andra men också vandra med lättare packning och tid för pauser.

Gruppen Expedition lockar personer som har vandrat lite tidigare men för de allra flesta är det här första gången man vandrar med snöskor eller vintertältar.

Majoriteten brukar komma själva och lär snabbt känna andra deltagare medan några tar med vänner eller familj.

Ungefär hälften av deltagarna brukar komma från Sverige medan majoriteten av andra hälften är deltagare från runt om i Europa.

Några kommer för att man tycker det känns kul att ge sig ut tillsammans. Andra kommer för att få lite egentid och väljer att vandra vissa etapper mer för sig själva. Det finns utrymme för alla typer av upplevelser och det är nog det som gör att det blir en så otroligt skön stämning.

GÅR MAN TILLSAMMANS?

Oavsett om du väljer gruppen Expedition eller gruppen Explorer så vandrar du i din egen takt. Men ofta blir det så att man slår följe med några andra som har liknande tempo.

Ofta blir det en kombination av att man går med några andra, går lite själv och sedan stöter på nya deltagare. Eller så träffar man någon eller några som man väljer att slå följe med. Ja du förstår. Det kommer bli skoj.

ÄR DET LÄTT ATT HITTA?

Under hela vandringen tar vi oss fram på markerade leder. Leder i Höga Kusten är dock inte vinteranpassade så ofta är ledmarkeringen dold i snön. Därför har vi guider som ger sig ut tidigare och ser till att det även finns spår att föja. Det gör att det blir enkelt att hitta.

Men det är ändå klokt att hålla koll på var du är. När du checkar in till äventyret kommer du få en karta som vi kommer gå igenom innan vi ger oss ut. Platserna på kartan är väl markerade i terrängen så det är lätt att hålla koll på var man är.

I varje grupp – som brukar bli rejält utdragen och det är ofta så att du inte ser andra deltagare – går guider längst fram och längst bak. Du kommer även stöta på guider under vandringen så kan svara på frågor om det är något som du undrar.

När du checkar in kommer du få ett telefonnummer som du ringer om något händer. Majoriteten av sträckningen har mobiltäckning.

MAT OCH DRYCK

Mat igår från Torsdag lunch till Lördag lunch.

Då vi vandrar i egen takt och vi vill ge frihet att äta när man är hungrig eller på en plats man finner vacker så består majoriteten av måltiderna av frystorkade rätter av högsta kvalitet.

Vi erbjuder stor variation och du väljer och hämtar ut dina frystorkade rätter då du checkar in. Du hämtar ut två frukostar och tre måltider. Självklart har vi alterantiv till specialkost. Du anger specialkost när du anmäler dig till äventyret.

Följande måltider ingår:

Torsdag:
Lunch: Lagad mat i FriluftsByn.
Middag: Frystorkad måltid (1)

Fredag:
Frukost: Frystorkad frukost (1)
Lunch: Frystorkad måltid (2)
Middag: Lagad middag i baslägret.

Lördag:
Frukost: Frystorkad frukost (2)
Lunch: Frystorkad måltid (3)

Du tar med eget snacks, godis, nötter, kaffe, te och eventuell annan dryck. Ett tips är att även ta med vätskeersättning i tablett eller pulverform. Vatten under äventyret får du genom att koka snö under pauser. Glöm inte termos.

Övriga tider kan du köpa frukost och middag i FriluftsByn. Vi har lagt dessa måltider utanför anmälan då några kanske bor hos kompis eller på annan plats än i FriluftsByn.

Du hittar mer information om måltiderna här: 
Resa, boende och mat >>

MER OM NATTLÄGREN

Medan deltagare i Explorer gör ett basläger och vandrar med lättare packning så vandar vi i gruppen Expedition med all sin packning och gör två nattläger och upplever fler områden.

Vid samtliga nattläger finns lägereldar och utomhustoalett. Det finns även guider vid nattlägren som hjälper till om du behöver hjälp.

Under äventyrets andra natt delar Explorer och Expedition grupperna nattläger och vi har grillkväll och de som vill kan prova på att bada isvak .

De allra flesta som följer med ut har aldrig tidigare övernattat på vintern men brukar ofta berätta vilken häftig upplevelse det var. Det kommer kännas tryggt då det finns fler deltagare och det brukar bli en riktigt härlig stämning. 

Vi har samlat lite tips om hur du gör ditt nattläger än mer njutbart här: 
– Skapa ett härligt nattläger >>

IN & UTCHECKNING

För din säkerhet måste du checka ut innan du ger dig ut på respektive dagsetapp och checka in när du är tillbaka i baslägret.

In och utcheck är en bemannad station som finns vid baslägret.

Det vandrar även guider längst fram och längst bak varje dag så om allt går enligt plan, vilket det brukar göra, så vet vi att alla anlänt till nattlägret då guiderna längst bak är framme vid vårt läger.

Men genom att du även checkar-in och checkar-ut så får vi en dubbelkoll att alla gett sig ut och kommit tillbaka. Det ökar säkerheten.

TRANSPORT AV UTRUSTNING

I gruppen Explorer tar vi med oss all vår utrustning till bussen som tar oss till starten. Efter bussresan väntar en 900 meter lång vandring till baslägret och du bär själv med dig all din utrustning till lägret. Under äventyret förvarar du den utrustning du inte tar med under dagsturerna i ditt tält.

I gruppen Expedition tar vi med oss all vår utrustning till bussarna och bär sedan med oss all vår utrustning under vandringen.

Under den tredje och sista dagen har samtliga deltagare chans att skicka med tält och sovsäck till FriluftsByn.

Målgång sker på Toppen av Skuleberget och du kommer hitta din utrustning när du vandrat ner ner till FriluftsByn som ligger vid foten av Skuleberget. Det är även här vi arrangerar After-Hike.

ETT ÄVENTYR
TVÅ GRUPPER

Höga Kusten Winter Hike är ett äventyr som passar båda nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. Välj mellan gupperna EXPEDITION och EXPLORER.  Du hittar mer information om respektive grupp genom att klicka vidare här nedan. Då många kommer själva har vi även samlat lite tips här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

Kom själv vandra med nya vänner >>

Över hälften av deltagarana brukar komma själva. Här har vi samlat tips till dig som kommer själv.

En av Sveriges vackraste vintervandringar >>

Höga Kusten har framröstats till Sveriges vackraste natur. Vi upplerver höjdpunkterna.

Skapa ett härligt nattläger >>

Se till att göra ditt nattläger till en härlig upplevelse. Här hittar du de bästa tipsen.

Kurserna som ökar din kunskap >>

Under äventyret får du få tips och kunskap som gör vinteräventyr till än härligare upplevelser.

Det där sköna hänget >>

Förkväll, lägereldsmys, isvaksbad, toppstugehäng och after-hike. Det här blir ett härligt äventyr.

Förberedelser >>

Här hittar du allt du behöver veta för att komma förberedd inför äventyret.