Onsdag 9/2

De flesta deltagarna anländer för att i god tid kunna förbereda sig för äventyret. Som deltagare tältar du utan kostnad i FriluftsByn och om du inte är van tältare kan det vara ett bra tips att tälta i FriluftsByn onsdag till torsdag för att se till att du fått med dig allt.
15:00: Tillgång till stugor.
16:00 – 22:00: Vardagsrummet är öppet med mat och dryck.
18:00 – 21:00: Incheckning. Hämta ut mat, gas och karta.

Torsdag 10/2

Själva aktiviteterna startar Torsdag 09:00. Innan dess bör du ha checkat in. Du kan även göra en sen incheckning klockan 11:00 – 11:30. Bussar till starten avgår 12:30. Om man varit med förut och känner att man har god koll på sträckan och på friluftsliv på vinter finns det utrymme att besöka Fjällräven Outlet på förmiddagen. Outlet ligger 30 minuter bort med bil öppnar 10:00.

VIKTIGT: Se till att ha packat din ryggsäck och checkat ut ur stugan innan Friluftsskolan börjar på Torsdag. Om du planerar att hämta ut snöskor, äta lunch, packa om väskan och ska städa ur stuga under lunchen kommer det kännas väldigt tight innan bussarna går. Få en skön start på äventyret genom att göra klart packning kvällen innan eller innan 09:00 på Torsdag.

07:30 – 09:00: Frukost i Vardagsrummet (120 kr)
08:00 – 09:00: Incheckning, hämta ut mat, gas och karta.
09:00 – 11:30: Introduktionskurs Friluftsliv på Vintern samt genomgång av Äventyret.
11:30 –  12:30: Lunch i Vardagsrummet (Ingår)
11:30 – 12:00: Sen incheckning
11:30 – 12:30: Utlämning Snöskor
12:30: Bussar till Start.
13:00: Vandring Startar mot Camp Tärnättvattnet.
17:00 & 20:00: Föredrag med Naturkompaniet ”Lägerliv på Vintern”

Fredag 11/2

Vi vaknar upp vid Camp Tärnättvattnet och idag ger vi oss upp högre upp på bergen.
07:00 – 09:00: Vakna, frystorkad frukost (godare än det låter)
09:00 – 10:00: Du får börja vandra tidigast 09:00 men innan 10:00 för att få en bra dag. Guider hjälper dig hålla koll på tiden.
Lunch äter du där du känner för det. De allra flesta som vandrar Pleasure äter på Slåttdalsberget, Classic brukar äta på Stampberget.
12:00 – 16:00: Träffa Gränsfors Bruk vid Skrattabbortjärn, (Endast Classic sträckan)
18:00 – 19:00: Grillmiddag i Camp Kälsviken
19:00 – 20:00: Woolpower Dip, isbad för er som vill.

Lördag 12/2

Lördag vaknar vi upp vid Camp Kälsviken och beger oss mot Skulebergets topp. Idag vandarar alla samma sträcka som är ca 10 km.
07:00 – 09:00: Vakna, frystorkad frukost (godare än det låter)
09:00 – 10:00: Checka-ut från Nattlägret bege sig mot Skulebergets topp. För att komma upp till Skulebergets topp i behaglig tid är det klokt att börja vandra vid 09:00. Dock absolut senast 10:00. Lunch frystorkad mat som vi rekommenderar att du äter innan du börjar sista stigningen upp för Skuleberget.
12:00 – 15:00: Målgång på Skulebergets Topp
16:00 – 18:00: Dusch och fix i FriluftsByn
16:00 – 23:00: After-Hike i FriluftsByns Vardagsrum.
fr. 18:00: Liveband.
01:00: Stängning

Söndag 13/2

08:00 – 10:00: Frukost FriluftsByns Vardagsrum (120 kr)
12:00: Utcheck Boende.
Toppstugan Öppen 11:30 – 15:00
Fjällräven Outlet Öppet 11:00 – 16:00

RESA & BO

Var kan jag parkera om jag kommer med bil?
Om du anländer med bil kan du parkera den på stor parkering direkt innan FriluftsByn för 50 kr under hela vandringen. Du köper biljett i Vardagsrummet och lägger biljetten väl synlig bakom vindrutan.

Kan jag lämna bagage under vandringen?
Ja, du kan lämna väl uppmärkt bagage i FriluftsByn för 50 kr per kolli.

MAT & DRYCK

Vad ingår i äventyret?
All mat från Torsdag Lunch till Lördag Lunch ingår. Du kommer få med dig två frystorkade frukostar och tre frystorkade (för middag Tors samt lunch Fre och Lör). Frystorkade rätter tillagas genom att tillsätta kokande vatten som du bereder på ditt friluftskök genom att koka snö. Torsdag lunch är lagad mat i FriluftsByn innan avfärd och Fredag kväll grillar vi vid Camp Kälsviken. Frystorkad mat har vi för att vi vistas i områden där det inte går att frakta ut mat. Du anger kostpreferenser när du anmäler dig.

Vad bör jag ta med själv?
Kaffe, te, snacks och godis är populärt. Vätskeersättning, resorb eller liknande, är en stark rekommendation. En del har även med någon stärkande dryck och korv för lägereldskvällar. Man kan även vilja krydda upp den frystorkade maten med lite parmesanost eller någon annan favorit.

VANDRINGEN

Finns toaletter?
Det finns utedass i Skuleskogens Nationalpark och dessa är även utmärkta på den karta du får vid incheckning. Det finns toaletter vid nattlägrena. Ta med eget toapapper för säkerhets skull.

Går man tillsammans?
Vi ger oss ut tillsammans men då naturen är stor brukar det bli en rätt stor spridning bara efter någon kilometer. Du väljer om du går själv eller med andra. Vi är totalt 200 äventyrare och ungefär hälften brukar vandra den kortare och hälften den längre. Spridningen brukar bli upp till några kilometrar så det är allt annat än ett ”lämmeltåg”. Det går guider längst fram, i mitten och längst bak så om något händer kan du alltid stanna så kommer en guide att komma ikapp.

Är det lätt att hitta?
Du följer väl markerade stigar med tydlig skyltning. Du får också en karta med rutten utritad på när du checkar in. Under vandringen kommer du stöta på guider som kan svara på frågor. Men större delen av vandringen kommer du vara med dina vänner eller själv. Därför behöver du hålla koll på var du är, du behöver dock inte navigera med kompass utan det räcker att titta på stigarna och hänvisningsskyltarna. Sedan starten 2014 har det varit väldigt få personer som gått ”fel” och dessa personer har snart hittat rätt tack vare tydliga skyltar i Nationalparken.

Har jag täckning på telefonen?
Du kommer ha täckning större delen av äventyret. Var dock beredd på att telefonens batteri kommer att laddas ut så ta med powerbank. Det finns inga elutag under vandringen.

Finns det vatten?
Det kan finnas vatten i rinnande bäckar som vi kan komma åt. Annars kokar du vatten från snö. Vi kommer gå igenom det här under ”Introduktion för Friluftsliv på Vintern” på torsdag förmiddag innan vi ger oss ut.

NATTLÄGREN

Vad innebär incheckning och utcheckning vid Nattlägren?
För din säkerhet har vi guider som vandrar längst fram, i mitten och längst bak. På så sätt bör alla, givet att man följer karta och hänvisningsskyltar i Nationalparken komma till nattlägret. För att försäkra oss om att alla kommer fram till nattlägret måste alla checka in när man kommer till Nattlägret. Du checkar in hos guider som står med flagga innan nattlägret. Om du av någon anledning ”genar” in i nattlägret eller av annan anledning missar att checka in kommer vi behöva hitta dig för att säkerställa att du ankommit säkert så se till att checka in. Du checkar ut på morgonen då du lämnar lägret. Du kan checka ut mellan 09:00 och 10:00. Du kan inte checka ut tidigare då vi vill se till att guider går först. För att kunna vandra i behagligt tempo checkar du ut från nattlägret med packad ryggsäck och börjar vandra senast 10:00.

Hur vet jag var jag slår upp mitt tält?
Du väljer själv tältpats på våra nattläger. Om du vet att du är ljudkänslig kan det vara klokt att tälta en bit bort från lägerelden då det ofta blir några som sitter uppe senare än andra.

Kan man få hjälp att sätta upp tältet?
För din egen och guidernas säkerhet bör du veta hur du sätter upp ditt tält. Det går självklart bra att fråga andra deltagare om en hjälpande hand och ofta hjälps man åt. Men du måste ha koll på hur du sätter upp ditt tält och att du fått med dig alla delar. På torsdag klockan 17:00 och 20:00 vid Camp Tärnättvattnet kommer Naturkompaniet att hålla kurs i hur du får en god natts sömn.

Var lämnar jag skräp?
Du tar med allt skräp tillbaka till FriluftsByn. Inget skräp kan lämnas ute i naturen.

Finns toaletter?
Ja, det finns toaletter vid nattlägren.

 

FÖLJ MED PÅ ÄVENTYR!

Välj mellan EXPEDITION och EXPLORER. Har du svårt att få med vännerna? Kolla in det här:
Kom själv, vandra med nya vänner >>

MAKALÖS NATUR

Under tre dagar vandrar vi genom Höga Kustens höjdpunkter. Här hittar du platserna du kommer få uppleva.

LÄR DIG NÅGOT NYTT

Vi bjuder in Sveriges främsta friluftsföretag för att dela med sig av sina kunskaper. Dessa kommer vintern 2022.

SKÖN GEMENSKAP

Förkväll med mingel, is-bad, After-Hike och mycket mer. Tänk dig en vandrande friluftsfestival. Här är hållpunkterna.

HÄRLIGT LÄGERLIV

 Vi gör gemensamma läger, vilar upp och lite och hänger vid eldarna. Det här blir en riktigt häftig upplevelse.