PACKLISTA

Du behöver inte den senaste utrustningen för att ge dig ut på vinteräventyr. Däremot så ska du se till att kunna behålla en behaglig kroppstemperatur  dricka och äta ordentligt samt sova gott. För din egen och andras skull måste du även ta med utrustning som gör äventyret säkert.

Här hittar du obligatorisk utrustning. Egentligen skiljer den inte så otroligt mycket från sommarvandring. Lite mer isolerade förstärkningsplagg, en tjockare sovsäck (eller två som du trär på varandra) samt två liggunderlag så du får bättre isolering mot markkylan räcker långt.

VAD SKA JAG TA MED FÖR KLÄDER?

Packa med och klä dig enligt flerskiktsprincipen. Underställ som transporterar bort fukt håller dig torr och varm. En värmande fleece som mellanlager och ytterst skalplagg i form av jacka byxa. När du slår dig ner och njuter av utsikterna är det skönt med en värmejacka medan du tar av dig skorna och stoppar benen i sovsäcken. Hur mysigt som helst. Tricket att inte börja svettas eller bli för kall är att anpassa klädseln. Det går vi igenom på friluftsskolan innan vi ger oss ut.

OCH VAD BEHÖVER JAG FÖR UTRUSTNING?

Ryggsäck, sovsäck, tält och liggunderlag är något du kanske har eller kan låna ihop. Se bara till att du kan sätta upp tältet. Under natten sker en stor del av värmeförlusten mot marken så det kan vara bra att ta med två liggunderlag. De flesta har inte en vintersovsäck men det löser du genom att ta med två sovsäckar och stoppa den tunnare i den tjockare. Sedan kan du alltid lägga värmejacka på toppen. Det är otroligt mysigt att somna bland allt detta mjuka fluff.

SNÖSKOR

En del av vandringen går i rejält djup snö – därför får du låna med dig ett par TSL 325 Escape Easy under vandringen. Snöskorna fästes enkelt på alla typer av kängor. Har du dock över 46 i skostorlek skicka ett mail till info@friluftsbyn.se så vi kan säkertsälla att vi har tillräckligt av den större modellen.

Du kommer märka att vissa partier är du helt beroende av dina snöskor och andra delar är det enklare utan, framförallt vid branta klippassager bör du ta av dig snöskorna. Ta gärna med ett par vandringsstavar då det underlättar balansen.

FÖR VANDRING

Underställ (Tröja/Byxa)
Byxor
Värmande tröja/Fleece
Skaljacka
Förstärkningsjacka
Kängor
Ryggsäck
Stavar (ej obligatorisk)

MATLAGNING

Kök (Kan delas på 2-4 pers)
Tändstickor & Diskmedel
Bränsle till kök
Bestick & Täljkniv.
Vattenflaska & Termos
Snacks/Korv
Kaffe/Te
Ev. Stärkande dryck

ÖVERNATTNING

Sovsäck (Eller två)
Tält (Kan delas med 2-4 pers)
Liggunderlag
Lampa
Batterier
Toalettpapper
Hygienartiklar

ÖVRIGT

Mössa
Handskar
Solglasögon
Tunna Strumpor
Tjockare socka
Första hjälpen.
Spade (Ej obligatoriskt)

HYR TÄLT

Om du vill kan du hyra Fjällrävens bästa och mest prisbelönta vintertält. Enkelt att sätta upp, välventilerat, rymlig absid med två ingångar och förstärkningar. Utmärkt för 2 pers. Vi har 10 tält för uthyrning.
Pris: 1 000 kr för hela äventyret.
Boka genom att maila info@friluftsbyn.se

HYR SOVSÄCK

Fjällräven Polar -30 är en av marknadens mest isolerande sovsäckar. Denna sovsäck används under arktiska expeditioner världen över.
Pris: 500 kr för hela äventyret.
Boka genom att maila info@friluftsbyn.se

UTRUSTNINGSTIPS

Vi går nu in på femte året av Höga Kusten Winter Hike och tycker att vi börjar få rätt bra koll på vilken utrustning som gör vinteräventyr lite extra bekvämt. Du behöver förmodligen inte köpa något nytt och du kan säkerligen låna ihop det som saknas. Men om du skulle få för dig att uppdatera friluftsgarderoben så kan vi varmt rekommendera att ta en liten extra titt på dessa prylar.